Božićna bajka vinkovačkog Kluba mladih

Klub Mladih Crvenog križa Vinkovci trinaestu godinu za redom pripremio je božićnu predstavu s kojom je u vrijeme blagdana posjetio sve vrtiće u gradu i okolici, osnovne škole te ustanove koje pružaju različite oblike socijalne skrbi.

Predstava pod nazivom „Kako spasiti Božić?“ premijerno je izvedena 6. prosinca 2017. pred velikim brojem djece u pješačkoj zoni kao dio programa Advent u Vinkovcima.

Publika je imala priliku vidjeti što se dogodi kada zločesti čarobnjak pokuša spriječiti Božić, jesu li božićni patuljci uspjeli pomoći Djedu Božićnjaku i kako sve možemo pomoći starima i nemoćnima te naučiti prepoznati prave vrijednosti u životu. Sve to, najmlađi, ali i svi zainteresirani imali su priliku saznati u predstavi koju su volonteri pripremali i marljivo uvježbavali puna dva mjeseca.

Glumci su probe održavali subotom nakon sastanka Kluba mladih, a ekipa koja je pripremala predstavu ostajala je po nekoliko sati nakon sastanka, ovisno o spremnosti predstave i vremenu premijere predstave.

Probe su bile dosta zahtjevne. Ponekad je bilo doista teško uskladiti svoje školske obaveze s pripremom predstave, ali uspijevali smo. U tome svemu pomagala nam je naša voditeljica kluba mladih, Tena Galić, ujedno i autorica scenarija predstave. Čak i kada su probe bile zahtjevne, bile su ispunjene smijehom, srećom i pozitivom među nama koji smo radili na predstavi.

Takav je osjećaj teško opisati riječima. To što smo tada osjećali bilo je jednostavno nešto prelijepo.

Nakon što je predstava bila dovoljno dobro uvježbana bilo je potrebno riješiti ostale sitnice poput kostima, scenografije, glazbe i ostaloga. Kostime smo donosili od kuće tko je što imao, a nešto smo našli i u božićnoj potrazi po vinkovačkim dućanima kao na primjer kapice i čarape za patuljke pa smo i taj problem riješili brzo.

Scenografiju smo zajednički pripremili mi volonteri, a priprema je trajala cijelu jednu subotu. Te subote nije bilo standardnog programa Kluba mladih, već je glumačka postava došla i zajedničkim snagama radila kulisu za predstavu, što je bilo odlično iskustvo.

Ovogodišnja glumačka postava brojila je šesnaest vrijednih volontera glumaca koji su potom glumili u dvije grupe, ovisno o smjenama u školi. Budući da smo predstave imali u različitim terminima, na određene je predstave išla postava koja je tada bila u suprotnoj školskoj smjeni, čime smo smanjili broj izostanaka s nastavnih sati.

Ako netko od glumaca nije mogao nastupiti na pojedinoj predstavi, imali smo spremne zamjenske glumce koji su priskočili upomoć pa ništa nije moglo stati na kraj našoj želji da pokažemo što smo to spremali puna dva mjeseca.

Ova je godina donijela još jednu dodatnu novost u samoj pripremi predstave. Naime, ovogodišnji scenarij je u potpunosti novi i autorski, što znači da su na njemu u potpunosti radili članovi Kluba mladih. Jako smo ponosni na ovu predstavu jer je pokazatelj našega truda i dokaz odlične uvježbanosti izvođenja same predstave.

Predstava je tijekom turneje izvedena čak dvadeset i dva puta, što je rekordan broj u odnosu na broj izvedbi prijašnjih godina, pa sam na to, kao član glumačke postave, ali i volonter, jako ponosan.

Glumci u predstavi su: Luka Mecanović, Vladimir Polešćuk, Miran Lukadinović, Marija Maslać, Nikolina Jukić, Ana Lovrić, Ivan Mesić, Antonio Vukovac, Iva Paradžiković, Ana Ešegović, Veronika Sesar, Mirna Brešćanski, Nina Gaunt, Mihaela Plašć, Jakov Zucić i Matej Jerković, pod redateljskim vodstvom Tene Galić.

Ovom predstavom željeli smo pokazati što sve mladi Hrvatskog Crvenog križa mogu ostvariti i time izmamili osmjehe na brojna lica.

Antonio Vukovac, volonter i član Kluba mladih GDCK Vinkovci