Akcije davanja krvi

Društva Hrvatskog Crvenog križa redovito organiziraju i provode akcije davanja krvi prema mjestu rada, stanovanja, obrazovanja kao i u transfuzijskim centrima.
Organizacija akcija davanja krvi je proces koji podrazumijeva pripremu za održavanje akcije, usklađeni kalendar akcija s transfuzijskom službom, kontakt s organizatorom, dogovore s volonterima, obavijesti o održavanju akcije, pozivanje davatelja, osiguranje mjesta za zahvalni obrok i zahvalni obrok.

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način stoga osiguravanje dostatnih zaliha krvi ovisi samo o dobrovoljnim davateljima. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika potrebno je uvijek imati dovoljan broj dobrovoljnih davatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi.

Prilikom odlaska na davanje krvi obavezno treba ponijeti osobnu iskaznicu i iskaznicu davatelja krvi ako je posjedujete. Poželjno je biti odmoren i naspavan. Detaljne informacije o terminima planiranih akcija davanja krvi moguće je dobiti u društvu Crvenog križa najbližemu mjestu vašeg stanovanja.
 
                                        Krv treba čekati bolesnika, a ne obrnuto.
 
Hrvatski Crveni križ zahvaljuje svim dobrovoljnim davateljima krvi na iskazanoj humanosti i plemenitosti te na svakoj darovanoj dozi krvi, jer samo 1 doza može spasiti čak 3 ljudska života.