Mladi

Program rada s mladima pokrenut je s ciljem razvijanja osjećaja humanosti, tolerancije, suosjećanja i razumijevanja među mladima. Jedna je od njegovih zadaća uključiti što veći broj mladih u različite aktivnosti i programe Crvenog križa kako bi im se omogućilo kvalitetnije provođenje slobodnog vremena, stjecanje novih znanja i vještina, međusobno povezivanje i pripremilo ih se za ulazak u svijet odraslih. Mladi čine više od 70 posto od ukupnog broja volontera u Hrvatskom Crvenom križu i najsnažniji su temelj volonterskog djelovanja.

Podmladak Hrvatskog Crvenog križa osnovan je 1922. najprije u Zagrebu, a zatim u Splitu, Dubrovniku i Osijeku. Od osnutka 1922. pa do danas, mladi HCK gotovo su neprekidno djelovali. Privremeno je njihov rad bio prekinut tek tijekom Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata.

Rad mladih Hrvatskog Crvenog križa obnovljen je 1995. i obuhvaća sljedeće zadaće: odgoj za humanost, zdravstveni odgoj, razvijanje socijalne svijesti. Postavljene se zadaće postižu izobrazbom mladih na predavanjima i u radionicama Crvenog križa te provedbom naučenog u praksi i uključivanjem u volonterske aktivnosti.


 

Skupština mladih HCK

Na nacionalnoj razini mladi su organizirani na način predviđen Strategijom uključivanja mladih usvojenom 2015. godine i to u Skupštinu i Odbor mladih Hrvatskog Crvenog križa kojom predsjedava predsjednik mladih, a izbor se vrši svake dvije godine. Mladi, uz podršku nacionalnog društva, zajednički i samostalno donose programe rada, prijedloge novih aktivnosti, međusobno se povezuju i informiraju te izravno utječu na razvoj rada mladih Hrvatskog Crvenog križa.

Na lokalnoj razini mladi se udružuju u osnovne organizacije mladih Crvenog križa koje se organiziraju u školama ili izravno u društvima Crvenog križa. Član mladih može biti svaka mlada osoba koja želi dio svog slobodnog vremena posvetiti radu Crvenog križa, redovito plaća članarinu i prihvaća načela rada Crvenog križa.

Posebni oblici organiziranja rada mladih su Klubovi mladih i Terenske jedinice.

Kvalitetno iskorišteno slobodno vrijeme

Klubovima mladih cilj je korisno i svrhovito organizirati slobodno vrijeme mladih i osposobiti ih za provođenje aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa. Pravilima rada mladih točno je određena organizacijska struktura klubova mladih Hrvatskog Crvenog križa.

Program rada mladih HCK utvrđuje svaka organizacija mladih posebno, ovisno o potrebama sredine u kojoj djeluje. Svaka lokalna organizacija mladih HCK utvrđuje tko su najugroženiji članovi zajednice, s kojim se problemima suočavaju i na koji će ih način riješiti. Svaka vrsta aktivnosti može imati mnogo sadržaja i više oblika rada.

 

Vezane vijesti

U spektakularnom dočeku Dalićevih junaka, sudjelovao i Crveni križ
17.07.2018.
Crveni križ pružao je prvu pomoć građanima u potrebi te ih pratio do hitnih medicinskih službi, a sudjelovali su i u podjeli vode
Otvorena 6. Ljetna škola mladih društava Crvenog križa Karlovačke županije
11.07.2018.
Ovogodišnja 6. Ljetna škola održava se u Odmaralištu „Villa Rustica“ Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.
Oskar znanja uručen i mladima Hrvatskog Crvenog križa
29.06.2018.
Najznačajnijom nagradom i priznanjem u obrazovanju Oskarom znanja ove godine nagrađene su i pobjedničke ekipe 22. državnog Natjecanja mladih HCK
HCK sudjelovao na spektakularnoj Bakljadi u Solferinu
23.06.2018.
Simboličnim mimohodom s upaljenim svijećama prisjećamo se žena iz mjesta Castiglione delle Stiviere koje su davne 1859. godine nakon Bitke kod Solferina pružale prvu pomoć i njegu ranjenim vojnicima neovisno o njihovoj nacionalnosti
KOPRIVNICA: Više od 290 učenika prvih razreda primljeno u podmladak HCK
18.05.2018.
Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica uz mnogobrojne aktivnosti u povodu obilježavanja Tjedna Crvenog križa organiziralo je i prijem učenika prvih razreda osnovnih škola s područja Grada Koprivnica u podmladak Crvenog križa.
Kontakt