Priprema i odgovor na krize

Ublažavanje ljudske patnje u kriznim situacijama je jedan od glavnih pokretača međunarodnog pokreta Crvenog križa i tema od posebnog značaja za Hrvatski Crveni križ. Ratovi, prirodne i tehničko-tehnološke katastrofe posebno pogađaju najosjetljivije dijelove stanovništva, a oporavak zna biti spor i dugotrajan. Hrvatski Crveni križ zato u svom djelovanju stavlja poseban naglasak na aktivnosti vezane za pripremu i djelovanje u kriznim situacijama te pomaganje pogođenim zajednicama u oporavku.


Temeljne zadaće Hrvatskog Crvenog križa su opremanje i osposobljavanje vlastitih operativnih snaga te edukacija stanovništva svih dobnih skupina. Redovitim edukacijama djelatnici i volonteri stječu specijalistička znanja i vještine za djelovanje u kriznim situacijama. Organizacijom projekata i programa usmjerenih lokalnoj zajednici nastojimo podići razinu pripremljenosti te ojačati otpornost stanovništva na krizne događaje.

Operativne snage Hrvatskog Crvenog križa su temeljna operativna snaga sustava civilne zaštite u velikim nesrećama i katastrofama. Okvir djelovanja operativnih snaga temelji se na Zakonu o sustavu civilne zaštite (NN 82/2015), Pravilniku o ustroju, pripremi i djelovanju Hrvatskog Crvenog križa u kriznim situacijama te ostalim relevantnim propisima. 
Operativne snage Hrvatskog Crvenog križa čine djelatnici i volonteri društava Crvenog križa organizirani u krizne stožere, interventne timove i timove podrške na lokalnoj, županijskoj i nacionalnoj razini. Hrvatski Crveni križ sudjeluje u aktivnostima vezanim uz krizne situacije, tijekom svih faza krize - od pripreme preko odgovora na kriznu situaciju i pomoći u oporavku po završetku krize.

Operativne snage Hrvatskog Crvenog križa također djeluju i u međunarodnim humanitarnim misijama kao potpora nacionalnim društvima u potrebi.

 

Vezane vijesti

Predsjednik Crvenog križa Antigve i Barbude posjetio HCK
02.07.2018.
Izvršni predsjednik HCK poželio je dobrodošlicu Josephu: „Zadovoljstvo mi je sastati se s vama u Zagrebu i razmijeniti neka iskustva, posebice u području odgovora na katastrofe
Priprema sustava civilne zaštite za požarnu sezonu 2018.
12.06.2018.
U Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje održana je zajednička konferencija za medije DUZS-a Oružanih snaga Republike Hrvatske, Hrvatskih šuma, Hrvatskih autocesta, Hrvatskog Crvenog križa i Hrvatske gorske službe spašavanja.
 Dan otvorenih vrata kod Predsjednice RH: HCK oduševio mališane
27.05.2018.
Hrvatski Crveni križ posjetiteljima je predstavio aktivnosti Spasilačke službe, prve pomoći, psihosocijalne podrške i Službe traženja
Adriatic 2018: HCK timovi spašavaju putnike i osiguravaju pomoć svim sudionicima akcije spašavanja
22.05.2018.
Scenarij vježbe predviđa sudar dvaju trajekata zbog loših vremenskih uvjeta, s neposrednim posljedicama požara i pomorskog zagađenja
Priprema za krize: HCK na vježbi "Sigurnost 18"
17.05.2018.
U terenskom dijelu vježbe „SIGURNOST 18“ sudjelovali su djelatnici DUZS-a, MORH-a, MUP-a, HZHM-a, HCK-a, HGSS-a, pripadnici Vatrogasnih zajednica Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske i Karlovačke županije, pripadnici civilne zaštite te drugih tijela iz sustava domovinske sigurnosti.
Kontakt