Priprema i odgovor na krize

Ublažavanje ljudske patnje u kriznim situacijama je jedan od glavnih pokretača međunarodnog pokreta Crvenog križa i tema od posebnog značaja za Hrvatski Crveni križ. Ratovi, prirodne i tehničko-tehnološke katastrofe posebno pogađaju najosjetljivije dijelove stanovništva, a oporavak zna biti spor i dugotrajan. Hrvatski Crveni križ zato u svom djelovanju stavlja poseban naglasak na aktivnosti vezane za pripremu i djelovanje u kriznim situacijama te pomaganje pogođenim zajednicama u oporavku.


Temeljne zadaće Hrvatskog Crvenog križa su opremanje i osposobljavanje vlastitih operativnih snaga te edukacija stanovništva svih dobnih skupina. Redovitim edukacijama djelatnici i volonteri stječu specijalistička znanja i vještine za djelovanje u kriznim situacijama. Organizacijom projekata i programa usmjerenih lokalnoj zajednici nastojimo podići razinu pripremljenosti te ojačati otpornost stanovništva na krizne događaje.

Operativne snage Hrvatskog Crvenog križa su temeljna operativna snaga sustava civilne zaštite u velikim nesrećama i katastrofama. Okvir djelovanja operativnih snaga temelji se na Zakonu o sustavu civilne zaštite (NN 82/2015), Pravilniku o ustroju, pripremi i djelovanju Hrvatskog Crvenog križa u kriznim situacijama te ostalim relevantnim propisima. 
Operativne snage Hrvatskog Crvenog križa čine djelatnici i volonteri društava Crvenog križa organizirani u krizne stožere, interventne timove i timove podrške na lokalnoj, županijskoj i nacionalnoj razini. Hrvatski Crveni križ sudjeluje u aktivnostima vezanim uz krizne situacije, tijekom svih faza krize - od pripreme preko odgovora na kriznu situaciju i pomoći u oporavku po završetku krize.

Operativne snage Hrvatskog Crvenog križa također djeluju i u međunarodnim humanitarnim misijama kao potpora nacionalnim društvima u potrebi.

 

Vezane vijesti

Hrvatski Crveni križ sudjelovao u programu obilježavanja tužne godišnjice potresa na Banovini
29.12.2021.
Hrvatskom Crvenom križu upućene su zahvale za iziniman doprinos u pomaganju stradalom stanovništvu
„Iako smo i sami stradali, ostavili smo srce na terenu pomažući ljudima“
29.12.2021.
U proteklih godinu dana timovi Hrvatskoga Crvenoga križa skrbili su za više od 100.000 ljudi!
Hrvatski Crveni kriz izvjestio javnost o godinu dana aktivnosti na potresom pogođenom području
28.12.2021.
Punih godinu dana timovi Hrvatskoga Crvenog križa svakodnevno pomažu stradalim ljudima
Božićna čestitka Hrvatskog Crvenog križa
22.12.2021.
Sretan i blagoslovljen Božić te mirnu, zdravu i uspješnu 2022. godinu želi vam Hrvatski Crveni križ
Humanitarni paketi za stradale s područja Zagreba i Donje Stubice
15.12.2021.
Pomoć je osigurana za više od 400 obitelji
Kontakt