Priprema i odgovor na krize

Ublažavanje ljudske patnje u kriznim situacijama je jedan od glavnih pokretača međunarodnog pokreta Crvenog križa i tema od posebnog značaja za Hrvatski Crveni križ. Ratovi, prirodne i tehničko-tehnološke katastrofe posebno pogađaju najosjetljivije dijelove stanovništva, a oporavak zna biti spor i dugotrajan. Hrvatski Crveni križ zato u svom djelovanju stavlja poseban naglasak na aktivnosti vezane za pripremu i djelovanje u kriznim situacijama te pomaganje pogođenim zajednicama u oporavku.


Temeljne zadaće Hrvatskog Crvenog križa su opremanje i osposobljavanje vlastitih operativnih snaga te edukacija stanovništva svih dobnih skupina. Redovitim edukacijama djelatnici i volonteri stječu specijalistička znanja i vještine za djelovanje u kriznim situacijama. Organizacijom projekata i programa usmjerenih lokalnoj zajednici nastojimo podići razinu pripremljenosti te ojačati otpornost stanovništva na krizne događaje.

Operativne snage Hrvatskog Crvenog križa su temeljna operativna snaga sustava civilne zaštite u velikim nesrećama i katastrofama. Okvir djelovanja operativnih snaga temelji se na Zakonu o sustavu civilne zaštite (NN 82/2015), Pravilniku o ustroju, pripremi i djelovanju Hrvatskog Crvenog križa u kriznim situacijama te ostalim relevantnim propisima. 
Operativne snage Hrvatskog Crvenog križa čine djelatnici i volonteri društava Crvenog križa organizirani u krizne stožere, interventne timove i timove podrške na lokalnoj, županijskoj i nacionalnoj razini. Hrvatski Crveni križ sudjeluje u aktivnostima vezanim uz krizne situacije, tijekom svih faza krize - od pripreme preko odgovora na kriznu situaciju i pomoći u oporavku po završetku krize.

Operativne snage Hrvatskog Crvenog križa također djeluju i u međunarodnim humanitarnim misijama kao potpora nacionalnim društvima u potrebi.

 

Vezane vijesti

Nakon dvije pandemijske godine, održan sastanak ravnatelja društava Crvenoga križa
03.07.2022.
Trodnevni sastanak održan je u Dubrovniku, a razgovaralo se o brojnim aktualnim temama
Pomoć Crvenoga križa trenutno prima gotovo 12.000 raseljenih osoba iz Ukrajine
08.06.2022.
Među njima je 50,7 posto žena, 39,1 posto djece i 10,2 posto muškaraca
Crveni križ i dalje pomaže stradalom stanovništvu s Banovine
08.06.2022.
Stradalo stanovništvo i dalje se nosi s brojnim poteškoćama, osobito oni koji žive u kontejnerskom smještaju
Crveni križ svakodnevno na području Banovine čisti bunare
20.05.2022.
Na tom je području većina bunara u vrlo lošem stanju zbog dugogodišnjeg neodržavanja i velikih oštećenja nakon potresa
Pomoć Crvenoga križa trenutno prima više od 10.000 raseljenih osoba iz Ukrajine
16.05.2022.
Trenutno za izbjeglice diljem Hrvatske brine 97 društava Crvenoga križa, odnosno više od 400 volontera i 300 djelatnika
Kontakt