Priprema i odgovor na krize

Ublažavanje ljudske patnje u kriznim situacijama je jedan od glavnih pokretača međunarodnog pokreta Crvenog križa i tema od posebnog značaja za Hrvatski Crveni križ. Ratovi, prirodne i tehničko-tehnološke katastrofe posebno pogađaju najosjetljivije dijelove stanovništva, a oporavak zna biti spor i dugotrajan. Hrvatski Crveni križ zato u svom djelovanju stavlja poseban naglasak na aktivnosti vezane za pripremu i djelovanje u kriznim situacijama te pomaganje pogođenim zajednicama u oporavku.


Temeljne zadaće Hrvatskog Crvenog križa su opremanje i osposobljavanje vlastitih operativnih snaga te edukacija stanovništva svih dobnih skupina. Redovitim edukacijama djelatnici i volonteri stječu specijalistička znanja i vještine za djelovanje u kriznim situacijama. Organizacijom projekata i programa usmjerenih lokalnoj zajednici nastojimo podići razinu pripremljenosti te ojačati otpornost stanovništva na krizne događaje.

Operativne snage Hrvatskog Crvenog križa su temeljna operativna snaga sustava civilne zaštite u velikim nesrećama i katastrofama. Okvir djelovanja operativnih snaga temelji se na Zakonu o sustavu civilne zaštite (NN 82/2015), Pravilniku o ustroju, pripremi i djelovanju Hrvatskog Crvenog križa u kriznim situacijama te ostalim relevantnim propisima. 
Operativne snage Hrvatskog Crvenog križa čine djelatnici i volonteri društava Crvenog križa organizirani u krizne stožere, interventne timove i timove podrške na lokalnoj, županijskoj i nacionalnoj razini. Hrvatski Crveni križ sudjeluje u aktivnostima vezanim uz krizne situacije, tijekom svih faza krize - od pripreme preko odgovora na kriznu situaciju i pomoći u oporavku po završetku krize.

Operativne snage Hrvatskog Crvenog križa također djeluju i u međunarodnim humanitarnim misijama kao potpora nacionalnim društvima u potrebi.

 

Vezane vijesti

Koordinacija humanitaraca: Važno je pripremiti se za zimu na Banovini
16.09.2021.
Sve članice Koordinacije humanitaraca Sisačko-moslavačke županije izrazile su zabrinutost zbog porasta potreba stanovništva u nadolazećim jesenskim i zimskim danima
Hrvatski Crveni križ već osam mjeseci svakodnevno pomaže stradalima u potresu
26.08.2021.
Ekipe Hrvatskog Crvenog križa provode i asanaciju bunara na području Sisačko-moslavačke županije
Nova vozila i električni bicikli za bržu pomoć ljudima stradalima u potresu
17.07.2021.
Nova prijevozna sredstva pomoći će humanitarnim djelatnicima, ali i korisnicima
Crveni križ i dalje svakodnevno pomaže stanovništvu stradalom u potresu
07.07.2021.
Stanovništvu s područja Sisačko-moslavačke županije redovito se dijeli humanitarnu pomoć, pruža se psihosocijalna podrška, a posebno educirani timovi provode aktivnosti čišćenja bunara
Edukacija za naučene lekcije: Razmjena znanja za poboljšanje sustava
02.07.2021.
Edukaciju kojoj je cilj obučavanja osoblja za upravljanje procesima u području naučenih lekcija, su održali brigadir Tomislav Kaštelan i bojnik Siniša Marić iz Odsjeka za naučene lekcije ZOS GS OS RH
Kontakt