Priprema i odgovor na krize

Ublažavanje ljudske patnje u kriznim situacijama je jedan od glavnih pokretača međunarodnog pokreta Crvenog križa i tema od posebnog značaja za Hrvatski Crveni križ. Ratovi, prirodne i tehničko-tehnološke katastrofe posebno pogađaju najosjetljivije dijelove stanovništva, a oporavak zna biti spor i dugotrajan. Hrvatski Crveni križ zato u svom djelovanju stavlja poseban naglasak na aktivnosti vezane za pripremu i djelovanje u kriznim situacijama te pomaganje pogođenim zajednicama u oporavku.


Temeljne zadaće Hrvatskog Crvenog križa su opremanje i osposobljavanje vlastitih operativnih snaga te edukacija stanovništva svih dobnih skupina. Redovitim edukacijama djelatnici i volonteri stječu specijalistička znanja i vještine za djelovanje u kriznim situacijama. Organizacijom projekata i programa usmjerenih lokalnoj zajednici nastojimo podići razinu pripremljenosti te ojačati otpornost stanovništva na krizne događaje.

Operativne snage Hrvatskog Crvenog križa su temeljna operativna snaga sustava civilne zaštite u velikim nesrećama i katastrofama. Okvir djelovanja operativnih snaga temelji se na Zakonu o sustavu civilne zaštite (NN 82/2015), Pravilniku o ustroju, pripremi i djelovanju Hrvatskog Crvenog križa u kriznim situacijama te ostalim relevantnim propisima. 
Operativne snage Hrvatskog Crvenog križa čine djelatnici i volonteri društava Crvenog križa organizirani u krizne stožere, interventne timove i timove podrške na lokalnoj, županijskoj i nacionalnoj razini. Hrvatski Crveni križ sudjeluje u aktivnostima vezanim uz krizne situacije, tijekom svih faza krize - od pripreme preko odgovora na kriznu situaciju i pomoći u oporavku po završetku krize.

Operativne snage Hrvatskog Crvenog križa također djeluju i u međunarodnim humanitarnim misijama kao potpora nacionalnim društvima u potrebi.

 

Vezane vijesti

Pomoć stradalima u stravičnoj nesreći: Otvoren info telefon Službe traženja - 099 547 2979
06.08.2022.
Taj broj je otvoren za sve stradale i članove njihovih obitelji kako bi im se omogućila lakša komunikacija
I ove godine organiziramo Ljetno kino na Banovini
15.07.2022.
Ljetno kino dio je psihosocijalne podrške stanovništvu stradalom u potresu
Požar na šibenskom području: Crveni križ pomaže turistima, stanovništvu i vatrogascima
14.07.2022.
Timovi Crvenoga križa i trenutno su na terenu, obilaze vatrogasce i građane koji su noćas branili ljude i imovinu od požara te im dijele vodu i sendviče
"Divimo se snazi volontera i zaposlenika Hrvatskog Crvenog križa"
11.07.2022.
Razgovor s Birgitte Bischoff Ebbesen, voditeljicom Regionalnog ureda za Europu i Centralnu Aziju Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca
Nakon dvije pandemijske godine, održan sastanak ravnatelja društava Crvenoga križa
03.07.2022.
Trodnevni sastanak održan je u Dubrovniku, a razgovaralo se o brojnim aktualnim temama
Kontakt