Priprema i odgovor na krize

Ublažavanje ljudske patnje u kriznim situacijama je jedan od glavnih pokretača međunarodnog pokreta Crvenog križa i tema od posebnog značaja za Hrvatski Crveni križ. Ratovi, prirodne i tehničko-tehnološke katastrofe posebno pogađaju najosjetljivije dijelove stanovništva, a oporavak zna biti spor i dugotrajan. Hrvatski Crveni križ zato u svom djelovanju stavlja poseban naglasak na aktivnosti vezane za pripremu i djelovanje u kriznim situacijama te pomaganje pogođenim zajednicama u oporavku.


Temeljne zadaće Hrvatskog Crvenog križa su opremanje i osposobljavanje vlastitih operativnih snaga te edukacija stanovništva svih dobnih skupina. Redovitim edukacijama djelatnici i volonteri stječu specijalistička znanja i vještine za djelovanje u kriznim situacijama. Organizacijom projekata i programa usmjerenih lokalnoj zajednici nastojimo podići razinu pripremljenosti te ojačati otpornost stanovništva na krizne događaje.

Operativne snage Hrvatskog Crvenog križa su temeljna operativna snaga sustava civilne zaštite u velikim nesrećama i katastrofama. Okvir djelovanja operativnih snaga temelji se na Zakonu o sustavu civilne zaštite (NN 82/2015), Pravilniku o ustroju, pripremi i djelovanju Hrvatskog Crvenog križa u kriznim situacijama te ostalim relevantnim propisima. 
Operativne snage Hrvatskog Crvenog križa čine djelatnici i volonteri društava Crvenog križa organizirani u krizne stožere, interventne timove i timove podrške na lokalnoj, županijskoj i nacionalnoj razini. Hrvatski Crveni križ sudjeluje u aktivnostima vezanim uz krizne situacije, tijekom svih faza krize - od pripreme preko odgovora na kriznu situaciju i pomoći u oporavku po završetku krize.

Operativne snage Hrvatskog Crvenog križa također djeluju i u međunarodnim humanitarnim misijama kao potpora nacionalnim društvima u potrebi.

 

Vezane vijesti

Uručena pomoć bihaćkom Crvenom križu
05.10.2018.
Hrvatski Crveni križ i gradsko društvo Crvenog križa Slunj uputili su pomoć kolegama iz Crvenog križa grada Bihaća u Bosni i Hercegovini.
Izvršni predsjednik HCK otvorio vježbu pripreme za krizne situacije u Mađarskoj
28.09.2018.
Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt otvorio je vježbu pripreme za krizne situacije na kojoj sudjeluju ekipe za djelovanje u krizama iz sedam nacionalnih društava iz područja jugoistočne Europe.
Veleposlanik Rumunjske posjetio Hrvatski Crveni križ
27.09.2018.
U posjetu Hrvatskom Crvenom križu 26. rujna bio je veleposlanik Rumunjske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Constantin-Mihail Grigorie koji se susreo s predsjednikom Hrvatskog Crvenog križa prim. Josipom Jelićem, dr. med. i izvršnim predsjednikom Robertom Marktom s kojima je razgovarao o suradnji između Rumunjskog i Hrvatskog Crvenog križa.
HCK na vježbi potrage i spašavanja zrakoplova „ASAR 2018 JASTREBARSKO“
25.09.2018.
Predstavnici Hrvatskog Crvenog križa, Gradskih društava Crvenog križa Velika Gorica i Zagreb te Društva Crvenog križa Zagrebačke županije sudjelovali su u provođenju terenske vježbe „ASAR 2018 Jastrebarsko“ u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).
Posjet Regionalnom uredu Međunarodne federacije i Mađarskom Crvenom križu
31.08.2018.
Delegacija Hrvatskog Crvenog križa predvođena izvršnim predsjednikom Robertom Marktom posjetila je u Budimpešti Regionalni ured Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca za Europu te sjedište Mađarskog Crvenog križa.
Kontakt