Darujte krv

Hrvatski Crveni križ – utemeljitelj dobrovoljnog davanja krvi u Republici Hrvatskoj, promiče dobrovoljno davanje krvi, organizira i provodi akcije davanja krvi, okuplja davatelje, dodjeljuje priznanja sukladno Pravilniku o priznanjima Hrvatskog Crvenog križa u svrhu društvenog vrednovanja davatelja krvi,  vodi brigu i evidenciju o davateljima krvi  te izdaje potrebne potvrde.

Kako bi se zadovoljile sve potrebe zdravstva Republike Hrvatske za krvi i krvnim pripravcima, u suradnji s transfuzijskim službama, izrađuje se godišnji Plan prikupljanja krvi i kalendar akcija prema iskazanim potrebama zdravstva Republike Hrvatske, vodeći brigu da priliv krvi tokom godine dnevno i mjesečno bude kontinuiran i ravnomjeran. Godišnje se u organizaciji društava Hrvatskog Crvenog križa prikupi oko 160.000 doza krvi, što iznosi 3,5 davanja na 100 stanovnika.

U većini zemalja u svijetu ova djelatnost povjerena je Crvenom križu zbog njegovog humanitarnog rada, razvijene mreže društava Crvenog križa na terenu i velikog broja volontera što omogućuje neprofitno prikupljanje krvi.

Hrvatski Crveni križ posebnu pozornost posvećuje općoj edukaciji stanovništva u izgradnji svijesti o važnosti davanja krvi i stvaranju pozitivnog stava o dobrovoljnom davanju krvi kao i kontinuiranoj edukaciji zaposlenika i volontera.

Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno. Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje  dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u  liječenju.Navedena načela prva je objavila Liga društava Crvenog križa 1948., a podržala Svjetska zdravstvena organizacija zbog opasnosti širenja bolesti posredstvom krvi koja se uzimala od plaćenih davatelja krvi.

U svrhu osiguravanja kvalitetne i sigurne krvi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC), čiji je član i Hrvatski Crveni križ, usvojile su 1999. dokument kojim se obvezuju da će se osiguranje krvi i krvnih pripravaka temeljiti na dobrovoljnom i neplaćenom davalaštvu krvi.

S ciljem podizanja javne svijesti o potrebi za sigurnom krvi i krvnim pripravcima te kao znak zahvalnosti dobrovoljnim davateljima krvi na njihovom daru života, 14. lipnja proglašen je Svjetskim danom davatelja krvi. Samodostatnost opskrbe zdravstva krvlju i krvnim pripravcima za svaku zemlju je neprocjenjivo nacionalno bogatstvo, a u određenom trenutku i strateški materijal.

Vezane vijesti

Tko sve može biti dobrovoljni davatelj krvi?
16.11.2023.
Davanje krvi je povlastica zdravih ljudi jer samo zdrava osoba može biti davatelj krvi
Pogledajte kako će izgledati bogati program obilježavanja obljetnica Hrvatskog Crvenog križa u Zadru
23.10.2023.
Hrvatski Crveni križ, simbol humanitarne djelatnosti i pomoći, priprema se za posebno obilježavanje svojih važnih obljetnica. U sklopu ovog svečanog događanja, Zadar će 25. listopada biti središte humanosti, solidarnosti i trajne posvećenosti spašavanju života
Ovdje možete pogledati detaljan program obilježavanja obljetnica Hrvatskog Crvenog križa
19.10.2023.
Program obilježavanja bit će održan u Zadru, 25. listopada, a obuhvatit će brojne aktivnosti
Hrvatski Crveni križ ove godine slavi tri velike i važne obljetnice!
18.10.2023.
Ove se godine obilježava 145 godina postojanja Crvenog križa na tlu današnje Hrvatske, 70 godina darivanja krvi  i 30 godina od priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva
Nedostaju zalihe pojedinih krvnih grupa, odazovite se akcijama darivanja krvi!
14.10.2023.
Trenutno stanje zaliha krvi za cijelu Republiku Hrvatsku pokazuje kako trenutno nema dovoljnih količina krvnih grupa 0- i B-, a smanjuju se i zalihe 0+ krvne grupe
Kontakt