Azil i migracije

Hrvatski Crveni križ, Nacionalno društvo Crvenog križa Republike Hrvatske, u skladu sa svojim humanitarnim mandatom i osnovnim načelima, provodi programe pomoći i zaštite tražitelja međunarodne zaštite i osoba pod međunarodnom i privremenom zaštitom, i drugim migrantima u potrebi, u suradnji i uz podršku Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) i Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), te drugih nadležnih institucija i udruga civilnog društva.

Osnovu za rad Crvenog križa s tražiteljima međunarodne zaštite i osobama pod međunarodnom  i privremenom zaštitom i drugim migrantima u potrebi donose osnovna načela Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i Migracijska politika Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.Kao član Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatski Crveni križ naglašava važnost osiguravanju pristupa i pružanju humanitarne pomoći svim ranjivim skupinama migranata, bez obzira na njihov status, poštujući njihovo dostojanstvo i pravo na različitost, te potičući njihovo socijalno uključivanje i integraciju u društvo.

U Službi za zaštitu migranata ustrojena su tri odjela: Odjel za pomoć migrantima, tražiteljima azila i raseljenim osobama, Odjel za integraciju osoba pod međunarodnom i privremenom zaštitom i Odjel za programe prevencije trgovanja ljudima i psihosocijalnu podršku.
 
 

Vezane vijesti

Tražitelji azila razveselili stanovnike Dugava novom akcijom uređenja parka
16.08.2018.
Hrvatski Crveni križ u suradnji sa Sektorom za održavanje zelenih površina Zrinjevac organizirao je ovaj mjesec drugu akciju uređenja i čišćenja zelenih površina na području naselja Dugave.
#PRIČA12: Tek im je 20, a već znaju što zaista znači biti čovjek!
06.08.2018.
Latife i Marwa u Hrvatsku su došle volontirati za Hrvatski Crveni križ te svakodnevno rade s djecom u Prihvatilištu Porin
 Tražitelji azila uređuju zelene površine u Dugavama
04.08.2018.
Tražitelji međunarodne zaštite iz Prihvatilišta Zagreb uređivali su i ove godine zelene površine na području naselja Dugave u znak zahvalnosti za sve što im je lokalna zajednica dosada pružila
 
Veselim druženjem Zagrepčana i tražitelja azila obilježen Svjetski dan izbjeglica
20.06.2018.
S željom da se skrene pozornost javnosti na brojne probleme s kojima se susreću osobe koje su zbog vjerskih, političkih, rasnih i drugih razloga bile prisiljene napustiti svoje domove i zaštitu potražiti u drugim zemljama održano je cjelodnevno događanje u Sportskom centru Utrine.
#10priča: Atmosphere i glazba bez granica
19.06.2018.
Krajem prošle godine, u Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu okupila se skupina entuzijasta i zaljubljenika u glazbu. Oni su putnici koji su na svom putu prema sigurnosti i boljem životu zastali u našoj zemlji. Malo su toga mogli ponijeti iz svojih domova, no ponijeli su ljubav prema glazbi.
Kontakt
Azil i migracije