Azil i migracije

Hrvatski Crveni križ, Nacionalno društvo Crvenog križa Republike Hrvatske, u skladu sa svojim humanitarnim mandatom i osnovnim načelima, provodi programe pomoći i zaštite tražitelja međunarodne zaštite i osoba pod međunarodnom i privremenom zaštitom, i drugim migrantima u potrebi, u suradnji i uz podršku Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) i Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), te drugih nadležnih institucija i udruga civilnog društva.

Osnovu za rad Crvenog križa s tražiteljima međunarodne zaštite i osobama pod međunarodnom  i privremenom zaštitom i drugim migrantima u potrebi donose osnovna načela Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i Migracijska politika Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.Kao član Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatski Crveni križ naglašava važnost osiguravanju pristupa i pružanju humanitarne pomoći svim ranjivim skupinama migranata, bez obzira na njihov status, poštujući njihovo dostojanstvo i pravo na različitost, te potičući njihovo socijalno uključivanje i integraciju u društvo.

U Službi za zaštitu migranata ustrojena su tri odjela: Odjel za pomoć migrantima, tražiteljima azila i raseljenim osobama, Odjel za integraciju osoba pod međunarodnom i privremenom zaštitom i Odjel za programe prevencije trgovanja ljudima i psihosocijalnu podršku.
 
 

Vezane vijesti

Pogledajte izložbu radova tražitelja azila!
14.01.2019.
U Knjižnici Dugave svečano je otvorena izložba radova tražitelja međunarodne zaštite iz Prihvatilišta u Zagrebu koji su nastali u sklopu kreativne radionice koju Hrvatski Crveni križ svakodnevno provodi u Prihvatilištu.
Obilazak zagrebačkog Adventa uz upoznavanje običaja i povijesnih zanimljivosti
27.12.2018.
S ciljem da se što bolje integriraju, Hrvatski Crveni križ je za osobe pod međunarodnom zaštitom organizirao šetnju zagrebačkim Adventom na kojoj je sudjelovalo nekoliko obitelji s djecom.
Darovi za najmlađe u veselom ozračju
21.12.2018.
Toplina božićnog ozračja, radost i pozitivno raspoloženje spojili su i ovoga puta sve ljude bez obzira na različitost
Međunarodni dan migranata: "Učinimo 2019. godinom istinske ljudskosti"
18.12.2018.
Globalni labirint migracija je put nade, ali isto tako i put rizika i mnogih opasnosti i patnje
Proslava blagdana s azilantima i tražiteljima azila
18.12.2018.
Hrvatski Crveni križ (HCK) tradicionalno u povodu blagdana provodi niz aktivnosti s azilantima i tražiteljima međunarodne zaštite.
Kontakt
Azil i migracije