Azil i migracije

Hrvatski Crveni križ, Nacionalno društvo Crvenog križa Republike Hrvatske, u skladu sa svojim humanitarnim mandatom i osnovnim načelima, provodi programe pomoći i zaštite tražitelja međunarodne zaštite i osoba pod međunarodnom i privremenom zaštitom, i drugim migrantima u potrebi, u suradnji i uz podršku Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) i Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), te drugih nadležnih institucija i udruga civilnog društva.

Osnovu za rad Crvenog križa s tražiteljima međunarodne zaštite i osobama pod međunarodnom  i privremenom zaštitom i drugim migrantima u potrebi donose osnovna načela Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i Migracijska politika Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.Kao član Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatski Crveni križ naglašava važnost osiguravanju pristupa i pružanju humanitarne pomoći svim ranjivim skupinama migranata, bez obzira na njihov status, poštujući njihovo dostojanstvo i pravo na različitost, te potičući njihovo socijalno uključivanje i integraciju u društvo.

U Službi za zaštitu migranata ustrojena su tri odjela: Odjel za pomoć migrantima, tražiteljima azila i raseljenim osobama, Odjel za integraciju osoba pod međunarodnom i privremenom zaštitom i Odjel za programe prevencije trgovanja ljudima i psihosocijalnu podršku.
 
 

Vezane vijesti

U Dardi obilježen Svjetski dan kulturne raznolikosti
21.05.2018.
Općinsko društvo Crvenog križa Darda po drugi je puta organiziralo manifestaciju pod nazivom „Kulturne raznolikosti, kulturno blago“, u povodu Svjetskog dana kulturne raznolikosti koji se obilježava diljem svijeta 21. svibnja.
Tražiteljice međunarodne zaštite proslavile Majčin dan u Samoboru
15.05.2018.
U povodu obilježavanja Majčinog dana Hrvatski Crveni križ organizirao je izlet u Samobor za tražiteljice međunarodne zaštite smještene u Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu.
Održan prvi koordinacijski sastanak EU projekta ARCI za integraciju izbjeglica
10.05.2018.
Prvi koordinacijski sastanak EU projekta „Aktivnosti Crvenog križa za integraciju preseljenih i premještenih izbjeglica (ARCI)“ održan je 29. travnja 2018. u Edukacijskom centru Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu.
#4priča: Iskustvo naše djelatnice u izbjegličkom kampu u Bangladešu
11.04.2018.
U bijegu od sukoba koji se događaju u Mijanmaru, sve od kolovoza, na granicu s Bangladešom svakodnevno pristižu tisuće ljudi, uglavnom Rohinje – muslimanska zajednica kojoj Mijanmar odbija dati državljanstvo, a time i sva prava koje ono osigurava.
Nogometna utakmica tražitelja azila i Hrvatskog Crvenog križa
26.03.2018.
U okviru programa psihosocijalne podrške odigrana je nogometna utakmica između tražitelja međunarodne zaštite iz Prihvatilišta u Zagrebu i djelatnika Hrvatskog Crvenog križa za koje je nastupio i izvršni predsjednik Robert Markt.
Kontakt
Selma Ilić