Azil i migracije

Hrvatski Crveni križ, Nacionalno društvo Crvenog križa Republike Hrvatske, u skladu sa svojim humanitarnim mandatom i osnovnim načelima, provodi programe pomoći i zaštite tražitelja međunarodne zaštite i osoba pod međunarodnom i privremenom zaštitom, i drugim migrantima u potrebi, u suradnji i uz podršku Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) i Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), te drugih nadležnih institucija i udruga civilnog društva.

Osnovu za rad Crvenog križa s tražiteljima međunarodne zaštite i osobama pod međunarodnom  i privremenom zaštitom i drugim migrantima u potrebi donose osnovna načela Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i Migracijska politika Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.Kao član Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatski Crveni križ naglašava važnost osiguravanju pristupa i pružanju humanitarne pomoći svim ranjivim skupinama migranata, bez obzira na njihov status, poštujući njihovo dostojanstvo i pravo na različitost, te potičući njihovo socijalno uključivanje i integraciju u društvo.

U Službi za zaštitu migranata ustrojena su tri odjela: Odjel za pomoć migrantima, tražiteljima azila i raseljenim osobama, Odjel za integraciju osoba pod međunarodnom i privremenom zaštitom i Odjel za programe prevencije trgovanja ljudima i psihosocijalnu podršku.
 
 

Vezane vijesti

Tražitelji međunarodne zaštite na humanitarnom uskrsnom sajmu „Pomozimo zajedno“
19.04.2019.
Koordinacijski odbor Kutina - Grad prijatelj djece i ove godine nastavio je s humanitarnim uskrsnim sajmom pod nazivom „Pomozimo zajedno“ koji se održao na Trgu dr. Franje Tuđmana u Kutini.
Izazovi osoba pod međunarodnom zaštitom kod ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu
17.04.2019.
Djelatnici Hrvatskog Crvenog križa pružaju podršku  osobama pod međunarodnom zaštitom u ostvarivanju njihovih prava te su upoznati s izazovima koji se javljaju u praksi
HCK drugi na malonogometnom turniru u povodu 6. Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir
11.04.2019.
Hrvatska olimpijska akademija (HOA), Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode (HDUN), šestu godinu za redom obilježavaju Međunarodni dan sporta za razvoj i mir kako bi pridonijeli podizanju svijesti o važnosti ostvarenja Globalnih ciljeva održivog razvoja.
13. Mediteranska konferencija i 2. sastanak mladih s područja Mediterana u Sarajevu
08.04.2019.
U Sarajevu je od 2. do 5. travnja 2019. godine održana 13. Mediteranska konferencija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na kojoj su sudjelovali predstavnici 23 nacionalna društva iz sjeverne Afrike, Bliskog istoka i Europe, brojni gosti iz Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te Međunarodnog odbora Crvenog križa.
Projekt ARCI: Radionica za žene u Dječjoj knjižnici Marina Držića
05.04.2019.
U suradnji s Dječjom knjižnicom Marina Držića u Zagrebu održana je peta u nizu radionica za žene.
Kontakt
Azil i migracije