Informacije o nestalim osobama

Rad Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa još je uvijek najvećim dijelom usmjeren na traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu, ali obuhvaća i traženja vezana uz oružane sukobe u svijetu, uključujući i pitanja u vezi Drugog svjetskog rata (provjere i izdavanje potvrda o vremenu provedenom u zarobljeništvu i internaciji) te osobe razdvojene tijekom migracija.
 

Oružani sukob u Republici Hrvatskoj (1991. – 1995.)

U Hrvatskom Crvenom križu može se pokrenuti zahtjev za traženje osoba nestalih tijekom Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj (1991. – 1995.). Popis osoba nestalih tijekom tog razdoblja objavljen je 2015. u četvrtom izdanju Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske koja je rezultat zajedničkog rada Hrvatskog Crvenog križa, Međunarodnog odbora Crvenog križa, Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, Crvenog krsta Srbije i Komisije Vlade Republike Srbije za nestala lica.
 
Podaci o osobama čiji je nestanak povezan s oružanim sukobom u Republici Hrvatskoj redovito se ažuriraju i mogu se pretraživati na stranici Međunarodnog odbora Crvenog križa.
Na popisu se nalaze imena 2057 osoba. Za 1653 osobe još uvijek je otvoren zahtjev za traženje, a za 404 osobe je otvoren zahtjev za traženje posmrtnih ostataka (podaci od 01. kolovoza 2017.).
 

Podaci o nestalima – ostali konteksti

Podaci o osobama nestalima uslijed drugih okolnosti (sukobi u BiH i na Kosovu i dr.) mogu se pretraživati na stranici Međunarodnog odbora Crvenog križa.
 

Osobe razdvojene duž migrantske rute prema Europi

Brojne obitelji migranata na putu prema Europi izgubile su kontakt sa svojim članovima obitelji i obraćaju se službama traženja društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca za pomoć u pronalaženju svojih članova obitelji. Na stranici Međunarodnog odbora Crvenog križa objavljuju se fotografije osoba koje su pokrenule zahtjev za traženje svojih članova obitelji kako bi se obiteljima pružila mogućnost da na aktivan način sudjeluju u traženjima svojih najmilijih.
Na stranici Trace the Face mogu se pretraživati objavljene fotografije tražitelja.