Spašavanje života na vodi i ekološka zaštita priobalja

Republika Hrvatska prirodno je bogata površinskim vodama. Uz Jadransko more, Republika Hrvatska posjeduje i značajan broj kopnenih voda uz koje živi veliki dio ukupne populacije. Navedene vodene površine intenzivno se koriste u gospodarske, turističke i rekreativne svrhe.

Kako bi se smanjio broj nesreća povezanih s vodom, a pogotovo broj utapanja, potrebno je uspostaviti nacionalni sustav prevencije utapanja i sprečavanja nezgoda povezanih s vodom.
Početkom 1996. Hrvatski Crveni križ postao je punopravni član Međunarodne federacije za spašavanje života na vodi (International Life Saving Federation - ILS). Nakon primitka u članstvo, Hrvatski Crveni križ započeo je s ustrojem Službe spašavanja života na vodi u Republici Hrvatskoj.Hrvatski Crveni križ na temelju javne ovlasti (Zakon o Hrvatskom Crvenom križu, NN 71/2010) vodi Službu spašavanja života na vodi na temelju međunarodno priznatih standarda, provodi tečajeve za osposobljavanje spasilaca, instruktora i voditelja spasilačkih postaja, vodi evidenciju o osposobljenosti spasilaca, instruktora i voditelja spasilačkih postaja te provodi obnovu znanja i praktičnih vještina spasilaca. Donosi pravila i standarde spasilačkih postaja i provodi procjenu rizika na kupalištima.

Glavni odbor Hrvatskog Crvenog križa na sjednici održanoj 9. svibnja 2019. donio je Pravilnik Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja Hrvatskog Crvenog križa.

Služba spašavanja života na vodi provodi sljedeće zadaće:
  • osposobljava spasioce, instruktore i voditelje spasilačkih postaja
  • provodi obnovu znanja i praktičnih vještina spasilaca
  • vodi bazu podataka osposobljenih spasilaca, instruktora i voditelja spasilačkih postaja
  • provodi postupak procjene rizika na kupalištima
  • provodi aktivnosti vezane za povećanje razine sigurnosti  turista
  • provodi aktivnosti vezane uz zaštitu podmorja i priobalja
  • djeluje u izvanrednim situacijama
Dugogodišnji rad Hrvatskog Crvenog križa rezultirao je s 380 spašenih ljudskih života, izgradnjom mreže spasilačkih postaja od Umaga do Dubrovnika, uključujući i kontinentalni dio Hrvatske, podizanjem imidža Hrvatske kao sigurnog odredišta za odmor te svrstavanjem Hrvatske u zemlje kod kojih sigurnost gostiju predstavlja ključni faktor turističke ponude.
 

Vezane vijesti

Poplave prijete: Timovi Crvenoga križa pomažu stanovništvu na sisačkom području
23.01.2023.
Specijalistički  Interventni tim za spašavanje života na vodi u otežanim uvjetima obavlja distribuciju  hrane, vode i lijekova uz pomoć čamaca i skutera
Održana pokazno - terenska vježba civilne zaštite "Sava 2022."
06.11.2022.
Zajednička vježba okupila je sve operativne snage sustava civilne zaštite Grada Zagreba, a održala se na rijeci Savi  i na području Nove bolnice Blato
Nacionalna vježba pripadnika specijalističkih interventnih timova za spašavanje života na vodi u otežanim uvjetima
10.10.2022.
Služba spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa je od 8. do 9. listopada 2022. godine na Fratarskom otoku kod Pule održala Nacionalnu vježbu pripadnika specijalističkih interventnih timova za spašavanje života na vodi u otežanim uvjetima.
Dubrovnik: Započeo eko projekt „Homo na Elafite“
26.09.2022.
Prva akcija čišćenja podmorja i priobalja organizirana je na otoku Šipanu
Održana edukacija spašavanja i prve pomoći za trenere pri Hrvatskom vaterpolskom savezu
11.09.2022.
Na seminaru koji je održanu Splitu, sudjelovalo je 60 vaterpolskih trenera iz cijele Hrvatske
Kontakt