Spašavanje života na vodi i ekološka zaštita priobalja

Republika Hrvatska prirodno je bogata površinskim vodama. Uz Jadransko more, Republika Hrvatska posjeduje i značajan broj kopnenih voda uz koje živi veliki dio ukupne populacije. Navedene vodene površine intenzivno se koriste u gospodarske, turističke i rekreativne svrhe.

Kako bi se smanjio broj nesreća povezanih s vodom, a pogotovo broj utapanja, potrebno je uspostaviti nacionalni sustav prevencije utapanja i sprečavanja nezgoda povezanih s vodom.
Početkom 1996. Hrvatski Crveni križ postao je punopravni član Međunarodne federacije za spašavanje života na vodi (International Life Saving Federation - ILS). Nakon primitka u članstvo, Hrvatski Crveni križ započeo je s ustrojem Službe spašavanja života na vodi u Republici Hrvatskoj.Hrvatski Crveni križ na temelju javne ovlasti (Zakon o Hrvatskom Crvenom križu, NN 71/2010) vodi Službu spašavanja života na vodi na temelju međunarodno priznatih standarda, provodi tečajeve za osposobljavanje spasilaca, instruktora i voditelja spasilačkih postaja, vodi evidenciju o osposobljenosti spasilaca, instruktora i voditelja spasilačkih postaja te provodi obnovu znanja i praktičnih vještina spasilaca. Donosi pravila i standarde spasilačkih postaja i provodi procjenu rizika na kupalištima.

Glavni odbor Hrvatskog Crvenog križa na sjednici održanoj 9. svibnja 2019. donio je Pravilnik Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja Hrvatskog Crvenog križa.

Služba spašavanja života na vodi provodi sljedeće zadaće:
  • osposobljava spasioce, instruktore i voditelje spasilačkih postaja
  • provodi obnovu znanja i praktičnih vještina spasilaca
  • vodi bazu podataka osposobljenih spasilaca, instruktora i voditelja spasilačkih postaja
  • provodi postupak procjene rizika na kupalištima
  • provodi aktivnosti vezane za povećanje razine sigurnosti  turista
  • provodi aktivnosti vezane uz zaštitu podmorja i priobalja
  • djeluje u izvanrednim situacijama
Dugogodišnji rad Hrvatskog Crvenog križa rezultirao je s 380 spašenih ljudskih života, izgradnjom mreže spasilačkih postaja od Umaga do Dubrovnika, uključujući i kontinentalni dio Hrvatske, podizanjem imidža Hrvatske kao sigurnog odredišta za odmor te svrstavanjem Hrvatske u zemlje kod kojih sigurnost gostiju predstavlja ključni faktor turističke ponude.

Ukoliko ste zainteresirani postati spasiocem ili Vas zanima kako obnoviti licencu, kliknite ovdje.
 

Vezane vijesti

Održana 2. Nacionalna vježba specijalističkih interventnih timova za spašavanje života na vodi u otežanim uvjetima
08.10.2023.
Specijalistički interventni timovi Hrvatskog Crvenog križa nastali su zbog sve češćih poplava i ostalih kriza povezanih s vodom, a kao posljedica sve ekstremnijih klimatskih i vodnih pojava
Među 40 spasioca najbolji bili Zagrepčani, Istrani i Zadrani
25.09.2023.
Natjecanjem je simbolično označen i kraj spasilačke sezone na hrvatskim kupalištima tijekom koje su spasioci spasili 23 ljudska života!
Ronimo za čisti Jadran: U eko akcijama prikupljeno 1700 kilograma otpada
21.09.2023.
Zbog porasta globalnog onečišćenja koje prijeti životu na Zemlji, cjelokupna zajednica mora pružiti svoj doprinos u borbi za spas našega planeta
Održan zahtjevan trening interventnih timova za djelovanje na poplavljenim područjima
11.09.2023.
Članovi interventnih timova pokazali su visoku razinu motiviranosti i angažmana tijekom cijelog treninga, te su uspješno odraditi sve faze u procesu edukacije
Uživajte i dalje u ljetu, ali oprezno i odgovorno!
17.08.2023.
Nije isto kupati se na moru, u rijeci ili jezeru, zato je važno biti oprezan i poznavati sve potencijalne opasnosti
Kontakt