Ne!ovisni – zajedno protiv ovisnosti

„Ne!ovisni – zajedno protiv ovisnosti“


Donirana sredstva namijenjena su provedbi edukacija učenicima osnovnih i srednjih škola s ciljem stvaranja socijalne svijesti kod mladih o štetnosti konzumiranja duhanskih proizvoda, alkoholnih pića i droga.

Skenirajte kod mobitelom i donirajte programu Hrvatskog Crvenog križa Neovisni - zajedno protiv ovisnosti!

 
Mjesto provedbe: Edukacijski centar HCK, Zagreb, Ul. Crvenog križa 14
Period provedbe: Kontinuirano  

POTREBA ZA FINANCIRANJEM PROGRAMA:

Zlouporaba droga vodeći je javnozdravstveni problem u svijetu. Uporaba droga zbog svoje kompleksnosti osim direktnog utjecaja na zdravlje  zajednice obuhvaća i socijalne aspekte života  zajednice direktno implicirajući na ekonomske, sigurnosne i kriminogene čimbenike. Hrvatska posljednjih 37 godina redovito prati epidemiologiju ovisnosti o psihoaktivnim supstancama (drogama). U Hrvatskoj prvi kontakt mladih osoba s drogom događa se u dobi od 16 godina. Prvi kontakt osobe sa heroinom događa se u dobi od 19 godina. Prvo injiciranje heroina događa se u dobi od 20 – 21 godinu. Prvi odlazak na liječenje događa se u dobi od 26 godina. U Hrvatskoj danas govorimo o broju od 15 000 osoba ovisnih o drogama. S ciljem sprečavanja uporabe droga (uključujući i zakonom dozvoljene droge – alkohol, cigarete i duhanske proizvode; u Hrvatskoj govorimo o brojci od oko 250 000 alkoholičara; svaka treća osoba u Hrvatskoj konzumira duhanske proizvode) nužno je kontinuirano provoditi prevenciju uporabe droga, alkoholnih pića i duhanskih proizvoda.

Opis projekta:

Kontinuirana provedbena aktivnost edukacija namijenjena učenicima osnovnih škola (5 – 8 razredi) i učenicima srednjih škola (1 – 4 razredi). Projekt bi se provodio u sklopu rada edukacijskog centra HCK. Projektom se prevenira razvijanje ovisnosti prema psihoaktivnim supstancama (drogama), alkoholnim pićima i duhanskim proizvodima.
Obzirom na uvjete – specifičnost prostora,  limitiranost koja omogućava rad u malim grupama – Hrvatski Crveni križ može provoditi univerzalnu prevenciju uporabe droga, alkoholnih pića i duhanskih proizvode kod  mladih osoba. U prostorima edukacijskog centra Hrvatskog Crvenog križa postoji „Crna soba“ – edukativno konceptualno osmišljen prostor s prikazom glavnih oblika droga (alkoholnih pića, cigareta, duhanskih proizvoda, droga) uz koju se prezentira poruka: “Uporaba duhanskih proizvoda, alkoholnih pića i droga uzrokuje ovisnost, ozbiljno oštećenje zdravlja i smrt. Razmisli ! Donesi pravu odluku !“ U daljnjem procesu univerzalne prevencije provodi se rad u maloj grupi kojoj se interaktivnim metodama uz istinite i pouzdane informacije provodi trening životnih vještina opiranja i otpornosti („kako reći ne“).  Preventivni proces nadograđuje se učenjem životnih vještina komunikacije, donošenja odluka, emocionalne komunikacije, kontrole poriva i nagona       , samopoštovanja.
Interaktivnim metodama rada navodi se svakog pojedinca na osobno donošenje odluke o mogućnosti konzumiranja droga, alkoholnih pića, cigareta i duhanskih proizvoda.
 

ŠTO JE VEĆ KONKRETNO POSTIGNUTO PROJEKTOM ?

„Crnu sobu“ Hrvatskog Crvenog križa do sada je vidjelo 3 000 učenika osnovnih i srednjih škola grada Zagreba i gradova Hrvatske.

CILJ KOJI SE ŽELI POSTIĆI PROJEKTOM:

Stvaranje socijalne svijesti kod mladih članova društva  o štetnosti i nepotrebnosti konzumiranja cigareta, duhanskih proizvoda, alkoholnih pića i psihoaktivnih supstanci – droga s ciljem sprečavanja nastanka bolesti ovisnosti, oštećenja zdravlja i preranih smrti.

ŠTO ĆE SE FINANCIRATI IZ DONACIJA ?

Donacijama će se financirati tisak edukativno promotivnih materijala koji bi bili dijeljeni polaznicima grupa s ciljem podsjećanja na usvojena znanja koja su implementirana tijekom procesa univerzalne prevencije.

TROŠKOVNIK:

  • Pamtilice
  • Naljepnice
  • Privjesci
  • Baterijske lampice
  • Flourescentni označivači za bicikle
  • Kemijske olovke
  Prevencija bi se trebala provoditi kao ciljana aktivnost.Za učinkovitu i uspješnu prevenciju trebao bi se osigurati rad u malim grupama – najviše do 15 sudionika. Vrijeme provođenja jednog modula univerzalne prevencije iznosio bi 120 minuta.
 

KRITERIJI ZA ODABIR KRAJNJIH KORISNIKA:

  • učenici osnovnih škola (5 – 8 razredi)
  • učenici srednjih škola (1 – 4 razredi).