U zagrebačkom Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite proslavljena iranska Nova godina

22.03.2024.
Sretna nova 1403. godina!

Tražitelji međunarodne zaštite i djelatnici Hrvatskog Crvenog križa obilježili su  21. ožujka početak Iranske nove godine u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu. Tim povodom održana je kraća edukativna radionica na temu interkulturalnih razlika u kojoj su sudjelovali korisnici koji su opisivali običaje u svojim zemljama te su imali mogućnost upoznavanja novih kultura i običaja. S ciljem približavanja izvorne kulture organizirano je i kuhanje tradicionalnih jela te prezentacija tradicionalnih običaja Irana.



„Hvala Crvenom križu što su nam omogućili da se prisjetimo svojih tradicionalnih običaja te da ih podijelimo i s drugim korisnicima u prihvatilištu. Drago mi je što su došli ljudi iz drugih zemalja i kultura i što su nam čestitali i s nama se zabavili uz veselu glazbu i ples“, poručio je Amin koji je sudjelovao u pripremi jela i slastica iz Irana. Proslava je završila u ugodnoj atmosferi uz glazbu i ples.



Povod samog događanja bilo je obilježavanje 1403. godine prema iranskom kalendaru. Prvim danom proljeća ujedno je započela perzijska nova godina - Nowruz koja se slavi diljem Bliskog Istoka, Središnje Azije, na Kavkazu i šire.  Nowruz u prijevodu znači „novi dan“ i označava novi početak i ponovno rađanje života te je 2009. godine proslava Nowruza uvrštena na popis UNESCO-ve nematerijalne svjetske baštine.



Jedan od običaja je uređivanje stola koji sadrži sedam stvari koje na perzijskom jeziku počinju slovom „S“ koje označavaju neki oblik dobrobiti:  Seeb (jabuka - označava ljepotu) , Seer (češnjak - dobro zdravlje),  Serkeh (ocat - strpljenje), Sonbol (zumbul - proljeće), Samanu (slatki puding - plodnost), Sabzeh (klice/pšenica - označava ponovno rođenje) i  Sekeh (novčići - blagostanje).  Drugi predmeti koji se često nađu na stolu uključuju zlatnu ribicu i obojana jaja.



Hrvatski Crveni križ u Prihvatilištima u Zagrebu i Kutini provodi aktivnosti s tražiteljima međunarodne zaštite u sklopu provedbe projekta „Pružanje psihosocijalne podrške i usluga tražiteljima međunarodne zaštite“. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske zajednice i Državnog proračuna Republike Hrvatske.