U Osijeku otvorena banka hrane Osječko-baranjske županije

19.03.2024.
U Osijeku je danas otvorena banka hrane Osječko-baranjske županije. Banka hrane koja je smještena u novouređenom prostoru osječkog Gradskog društva Crvenog križa, otvorena je s ciljem lakšeg prikupljanja donirane hrane i smanjivanja otpada od hrane. Sredstva za adaptaciju i opremanje osigurana su iz mehanizma za oporavak i otpornost, temeljem ugovora koji je osječki Crveni križ potpisao s Ministarstvom poljoprivrede u ukupnoj vrijednosti od 199 tisuća eura te ulaganjem 340 tisuća eura vlastitih sredstava.

Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt istaknuo je kako je ovo deveta banka hrane u Hrvatskoj, od kojih je osam u nadležnosti županijskih ili gradskih društava Crvenog križa. Banka hrane će infrastrukturno unaprijediti pomaganje ljudima u potrebi, kojih, dodao  je, još uvijek ima više nego što bi u Crvenom križu željeli. Napominje da se vrijednost banke hrane ogleda i u smanjivanju otpada od hrane.

Sve tvrtke koje imaju problem u zbrinjavanju prehrambenih artikala s rokom trajanja mogu kontaktirati Crveni križ, kako takvoj hrani ne bi istekao rok trajanja. Obično se tu radi o hrani kojoj za nekoliko mjeseci ističe rok trajanja, kada ta roba s polica trgovačkih lanaca završava u bankama hrane, i tada se brzom reakcijom naše logistike distribuira ljudima u potrebi, pojasnio je Markt.



Ravnateljica osječkog Crvenog križa Martina Hećimović ističe kako je za njihovo djelovanje i posredništvo u lancu doniranja hrane ovo značajan kapacitet, jer su, s 500 kvadratnih metara obnovljenog prostora i dva skladišta,  spremni za prihvat većih donacija hrane, što im je do sada bilo teško logistički organizirati.

Vjerujemo da će ovaj kapacitet olakšati djelovanje Crvenog križa u kriznim situacijama, kada smo zahvaljujući donatorima i građanima, puni donacija, koje treba usmjeriti korisnicima u potrebi. Do sada smo se svakako snalazili i hvala svima koji su nam pomagali s ustupanjem prostora, rekla je Hećimović.

Osječki Crveni križ godišnje pomaže minimalno tri tisuće korisnika, a riječ je o osobama koje barem jednom dobiju neku vrstu pomoći u hrani. Kada ubrojimo i naše posrednike u doniranju hrane, koji imaju svoje korisnike, vjerujem da će početak rada Banke hrane potaknuti donatore da viškovi hrane, dokle god su upotrebljivi, zahvaljujući ovom objektu, mogu doći i do većeg broja korisnika u ovoj Županiji, dodala je Hećimović.

Ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Barać rekao je kako je Hrvatska, uz porast količina donirane hrane, unutar EU, u ovom trenutku država koja baca najmanje hrane po stanovniku. Ističe kako je EU prosjek bačene hrane po stanovniku 130 kilograma, u Hrvatskoj 73 kilograma. Ocjenjuje da banke hrane, posrednici u doniranju pa i Ministarstvo poljoprivrede imaju značajan doprinos za tako dobre brojke, i zbog promoviranja sustava doniranja hrane.

Izvor: HRT Radio Osijek/HINA