U Opatiji je predstavljena slikovnica Žabac i izgubljeni dom

19.04.2024.
Ususret Danu planeta Zemlje, Hrvatski Crveni križ u suradnji sa Gradskim društvom Crvenog križa Opatija  i Gradskom knjižnicom Viktor Car Emin, organizirao je predstavljanje edukativne slikovnice naziva  „Žabac i izgubljeni dom“. Slikovnica je predstavljena djeci iz lokalnih vrtića i talijansko glazbene radionice GIROTONDO, a njihove reakcije bile su i više nego pozitivne.



Sam događaj podržali su i uzvanici iz Grada Opatije, Općine Matulji, te osnovnih i srednjih škola s područja Opatije.



Slikovnica "Žabac i izgubljeni dom" na djeci primjeren način govori o temi negativnih posljedica klimatskih promjena, usmjeravajući ih na aktivnosti koje mogu poduzeti kako bi se smanjile negativne posljedice istih. Djeci se kroz ovu počnu priču objašnjavaju i važni pojmovi kao što su: klimatske promjene, klimatske izbjeglice, otpad, recikliranje i volontiranje, a koji će im omogućiti bolje razumijevanje njihove važne uloge u očuvanju prirode.



Slikovnica je odobrena kao drugi obrazovni materijal te objavljena u virtualnom repozitoriju Agencije za odgoj i obrazovanje što ju čini dostupnim alatom za obrađivanje međupredmetne teme Održivi razvoj za svu djecu u nižim razredima osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.



Tekst za slikovnicu pripremila je Ljerka Pukec, a ilustrirao ju je Sven Nemet, a predstavljanje slikovnice održano je u okviru  manifestacije "Tjedan dobre dječje knjige".