Međunarodni dan nestalih osoba: Još uvijek otvoreno više od 2900 zahtjeva za traženje nestalih osoba

27.08.2021.
Više od 210.000 osoba diljem svijeta vode se kao nestale ili razdvojene od svojih obitelji zbog oružanih sukoba, drugih situacija nasilja, prirodnih katastrofa, kao posljedica migracija ili drugih izvanrednih situacija koje zahtijevaju humanitarno djelovanje.

Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca pomaže obiteljima osoba koje se vode kao nestale, u traženju njihovih najmilijih i ponovnom povezivanju s njihovim obiteljima. Bez obzira na mjesto i uzrok njihovog nestanka, službe traženja Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, vođene humanitarnim načelima, pomažu obiteljima nestalih osoba pronaći njihove najmilije i ostvariti pravo da saznaju njihovu sudbinu.

Hrvatski Crveni križ kao dio velike svjetske mreže Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, zajedno sa 131 društvom Hrvatskog Crvenog križa koja djeluju diljem Republike Hrvatske,  provodi aktivnosti službe traženja i obnavljanja obiteljskih veza te svakodnevno radi na rješavanju mnogih otvorenih zahtjeva za traženje. U ovom trenutnu Hrvatski Crveni križ ima otvoreno više od 2900 zahtjeva za traženjem nestalih osoba.

Najveći broj nestalih osoba u evidencijama Hrvatskog Crvenog križa još je uvijek se odnosi na  traženja osoba nestalih tijekom ratnih zbivanja na području Republike Hrvatske. Prije gotovo 30 godina, početkom Domovinskog rata, brojne obitelji obraćale su se Hrvatskom Crvenom križu tražeći bilo kakvu vijest o svojim članovima. Krajem 1991. godine u Hrvatskom Crvenom križu bilo je pokrenuto više od 18.000 zahtjeva za traženje.  Iako je veliki broj traženja riješen tijekom proteklih godina, još uvijek preveliki broj obitelji nema vijesti o nestalim članovima. Otvoreno je još uvijek 1.968 zahtjeva koja se odnose na razdoblje Domovinskog rata – 1.601 zahtjeva za traženje osoba za koje obitelji nemaju vijesti o njihovoj sudbinu i 365 onih za koje se zna da su smrtno stradali, ali nije poznato gdje su njihovi posmrtni ostaci.

Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa aktivno radi i na slučajevima osoba razdvojenih od svojih obitelji uslijed migracija. U rješavanju pitanja o njihovoj sudbini surađuje s drugim nacionalnim društvima Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.



Broj osoba koje se vode kao nestale, odražava samo dio ove ljudske tragedije. Iza svake  nestale osobe je obitelj koja godinama, ponekad desetljećima, pati zbog neizvjesnosti svakodnevno postavljajući pitanje - gdje su njihovi najmiliji. Ova neizvjesnost i čekanje ostavlja višestruke posljedice na živote obitelji nestalih osoba. Iako rane uzrokovane nestankom osobe nisu vidljive, učinak nestanka je dalekosežan. Uz bol zbog gubitka voljene osobe, koja raste protekom godina, često se suočavaju s brojnim psiho-socijalnim, administrativnim, pravnim i ekonomskim poteškoćama.

Nestanak člana obitelji utječe na odnose unutar te obitelji, unutar zajednice u kojoj žive, ali i društva u cjelini.

Za obitelji nestalih vrijeme ne liječi rane. Samo odgovor na pitanje o sudbini njihovog nestalog člana obitelji može im pomoći vratiti spokoj. Upućujemo apel svima koji raspolažu informacijama o sudbini osoba koje se još uvijek vode kao nestale, da podijele svoja saznanja s nadležnim službama i pridonesu procesu traženja i rasvjetljavanju sudbine nestalih osoba.

Diljem svijeta 30. kolovoza obilježava se Međunarodni dan nestalih. Ove godine središnji skup obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba u Republici Hrvatskoj održat će se u Glini, u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja te Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rada Hrvatske i Udruge djece  poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Pozivamo sve koji su u mogućnosti da svojom nazočnošću pruže potporu obiteljima nestalih osoba i pokažu da u svom traganju za istinom nisu same te da njihovi najmiliji, za kojima još uvijek tragaju, nisu zaboravljeni.