Mladi Hrvatskog Crvenog križa nizom aktivnosti promicali svjesnost o mentalnom zdravlju

11.06.2024.
Mladi Hrvatskog Crvenog križa u sklopu svojih aktivnosti nastoje promovirati i iznimno važne teme vezane uz mentalno zdravlje pa su se tako pridružili i obilježavanju Mjeseca mentalnog zdravlja. U svibnju je obilježen i peti Europski tjedan mentalnog zdravlja, a  obilježavanje je pokrenula organizacija Mental Health Europe s ciljem osvještavanja važnosti mentalnoga zdravlja u svakodnevnom životu svakog pojedinca i zajednice. Obilježavanje i promicanje mentalnog zdravlja u svibnju dugogodišnja je i svjetska tradicija. U SAD-u se još od 1949. godine svibanj obilježava kao Mjesec mentalnog zdravlja.



Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) definirala je mentalno zdravlje kao stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresom, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi zajednici (WHO; 2001).
Mentalno zdravlje je značajno povezano s našim subjektivnim osjećajem dobrobiti - našom emocionalnom, psihološkom, socijalnom (društvenom), duhovnom, ali i tjelesnom dobrobiti. Za očuvanje mentalnoga zdravlja je važno ulaganje u emocionalnu dobrobit (osjećaji), psihološka dobrobit (pozitivno funkcioniranje), društvenu dobrobit (odnosi s drugima i prema društvu), tjelesnu dobrobit (tjelesno zdravlje), duhovnu dobrobit (smisao života). Mentalno zdravlje dio je općeg zdravlja i ne odnosi se samo na odsustvo bolesti.



Ovogodišnjom inicijativnom mladih Hrvatskog Crvenog križa, društva Crvenog križa u svojim lokalnim zajednicama na području cijele Republike Hrvatske pridružila su se obilježavanju i promicanju svjesnosti i važnosti mentalnog zdravlja kroz provedbu radionica u vrtićima, osnovnim, srednjim školama i klubovima mladih.

Kroz radionice prilagođene različitim dobima, djelatnici i volonteri društava Hrvatskog Crvenog križa proveli su sljedeće radionice: "Društvene mreže i mentalno zdravlje", "Ljubav bez rana", "Uočavanje potreba djeteta - Ja i moje potrebe", "Nošenje s neugodnim osjećajima", "Podizanje svijesti o nasilju nad djecom - Moje je tijelo moje", „Razumijevanje i identificiranje fizičke reakcije na stres - Jesi li pod stresom?". Svjesni važnosti mentalnog zdravlja u svakoj životnoj dobi i  osobe starije životne dobi u dnevnom boravku za starije Gradskog društva Crvenog križa Karlovac imale su priliku slušati predavanja od strane stručne osobe na temu: „Starost: Ljepota ili izazov mentalnog zdravlja.“



Edukacija o mentalnom zdravlju igra ključnu ulogu u društvu jer  smanjuje stigmu i diskriminaciju povezanu s mentalnim poremećajima, omogućavajući rano prepoznavanje i intervenciju. Također, povećava svjesnost i razumijevanje važnosti mentalnog zdravlja, pomaže ljudima da razviju vještine za suočavanje sa stresom i anksioznošću te pruža podršku i empatiju osnažujući zajednice da razviju bolje resurse i podršku stvarajući okruženje u kojem svi mogu postići puni potencijal.



U aktivnostima povodom obilježavanja Mjeseca mentalnog zdravlja tijekom mjeseca svibnja sudjelovalo je više od 450 sudionika i 35 volontera na području cijele Republike Hrvatske.