Mentalno zdravlje i psihosocijalna podrška: Hrvatski Crveni križ sudjelovao na važnom događanju u Briselu

10.04.2024.
U okviru projekta EU4HEALTH „Pružanje kvalitetne i pravovremene psihološke prve pomoći raseljenim osobama iz Ukrajine“ u Europskoj komisiji u Briselu je 9. travnja 2024. održan događaj „Unaprjeđenje pružanja usluga mentalnog zdravlja i psihosocijalne podrške raseljenim osobama iz Ukrajine. Sastanak je otvorila povjerenica Europske komisije za zdravlje i hranu Stella Kyriakides koja je u pozvanom predavanju naglasila važnost i mentalnog zdravlja, kao i razvijanja projekata i ključnih partnerstva koja su povezana s ovom temom. Zamjenik Međunarodne Federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) Xavier Castellanos se prisjetio pandemije COVID-19 kada je mentalno zdravlje dobilo i više na važnosti te značaj i doprinos Nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u pružanju usluga mentalnog zdravlja i psihosocijalne podrške tijekom te situacije, ali i mnogih drugih koji nastaju uslijed klimatskih promjena.



Voditeljica regionalnog ureda IFRC-a u Budimpešti Birgitte Bischoff Ebbesen, predstavnica Europskog parlamenta Sara Cerdas, viša savjetnica za upravljanje zdravstvom i krizama (DG SANTE) Isabel de la Mata i voditeljica Službe za mentalno zdravlje, psihosocijalnu podršku i rehabilitaciju Ukrajinskog Crvenog križa Anna Didenko su tijekom prvog panela vodili raspravu o važnosti pružanja usluga mentalnog zdravlja i psihosocijalne podrške osobama u Ukrajini, kao i onima koji su raseljeni izvan Ukrajine. Ukazano je na važnost kontinuiranog financiranja ovakvih programa s naglaskom na dobru pripremu tijekom mirnodopskog razdoblja, kao i razvijanje kvalitetnih programa kako bi se moglo pravovremeno reagirati u slučaju takvih događaja.



Drugi panel je uključivao operativne aspekte projekta EU4HEALTH i koje su to aktivnosti, izazovi i primjeri dobre prakse Nacionalnih društava Crvenog križa koji su partneri na projektu. O navedenom, kao i o važnosti pružanja usluga mentalnog zdravlja i psihosocijalne podrške je govorila i predstavnica Hrvatskog Crvenog križa Marija Juzbašić, psihologinja i voditeljica Odjela za psihosocijalnu podršku i zaštitu ranjivih skupina. Tijekom svog izlaganja naglasila je važnost rada na mentalnom zdravlju kroz različite vidove pružanja psihosocijalne podrške: edukacije djelatnika i volontera, odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika, kao i osnaživanje kroz direktan rad s raseljenim osobama iz Ukrajine kroz psihosocijalne aktivnosti u zajednici. Poseban naglasak je stavljen na važnost edukacije djelatnika odgojno - obrazovnog sustava, koji se u svom radu susreću s djecom iz Ukrajine, koja uz potencijalne stresne i traumatske situacije koje nose iz Ukrajine se suočavaju i s integracijskim stresorima.



Zaključke panela i rasprava koje su se odvijale sumirale su voditeljica projekta Aneta Trgachevska iz regionalnog ureda IFRC-a u Budimpešti, Ganna Goloktionova stručnjakinja za mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku pri Referentnom Centru za psihosocijalnu podršku i predstavnica donatora DG SANTE Isabel de la Mata.
 
Sadržaj ovog članka je odgovornost Hrvatskog Crvenog križa i ne odražava nužno viđenja Europske Unije.