Socijalne samoposluge

Socijalne samoposluge, namijenjene najpotrebitijim građanima Republike Hrvatske,  mjesta su gdje socijalno ugrožene obitelji i pojedinci mogu napuniti košarice prehrambenim proizvodima i higijenskim potrepštinama bez novčane naknade. Kriteriji za ostvarivanje prava korištenja socijalne samoposluge određuju se u suradnji s jedinicama lokalne i regionalne (područne) samouprave te nadležnim Centrom za socijalnu skrb. Socijalne samoposluge djeluju u sklopu rada 19 gradskih društava Crvenog križa, a prednost je ove socijalne inovacije ta što samoposluge korisnicima osiguravaju okruženje u kojemu mogu samostalno razgledati i birati namirnice čime je zaštićeno njihovo dostojanstvo. Cilj je samoposluga, između ostaloga, obuhvatiti socijalno ugrožene građane koji nisu obuhvaćeni socijalnim programima na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Uz tvrtke koje su najčešći donatori, hranu i higijenske proizvode mogu donirati i građani koji to žele. Prilikom donacije hrane građani trebaju voditi računa da je riječ o originalno zapakiranom proizvodu s urednim rokom trajanja te da je proizvod uredno skladišten i ispravno označen deklaracijom.
 
Korisnicima socijalnih samoposluga su najpotrebnije trajne prehrambene namirnice poput brašna, šećera, tjestenine, riže, ulja i konzervirane hrane, ali i higijenski proizvodi poput sredstava za osobnu higijenu i sredstava za čišćenje.
  
Opskrbljenost socijalnih samoposluga uvelike ovisi o količini prikupljenih donacija na čemu svakodnevno rade djelatnici i volonteri Crvenog križa.
 
Gradska društva u kojima djeluju Socijalne samoposluge
Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec
Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo
Gradsko društvo Crvenog križa Imotski i Udruga Kolajna ljubavi
Gradsko društvo Crvenog križa Ivanić-Grad
Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac
Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica
Gradsko društvo Crvenog križa Krapina
Gradsko društvo Crvenog križa Križevci
Gradsko društvo Crvenog križa Labin
Gradsko društvo Crvenog križa Opatija
Gradsko društvo Crvenog križa Ploče  
Gradsko društvo Crvenog križa Samobor
Gradsko društvo Crvenog križa Sisak
Gradsko društvo Crvenog križa Sinj, Grad Sinj i Udruga Srma
Gradsko društvo Crvenog križa Solin
Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica
Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb
(dio gradskih četvrti u Zagrebu pokriva GDCK Zagreb, a dio Caritas)
Gradsko društvo Crvenog križa Zaprešić
Gradsko društvo Crvenog križa Županja