Mladi

Program rada s mladima pokrenut je s ciljem razvijanja osjećaja humanosti, tolerancije, suosjećanja i razumijevanja među mladima. Jedna je od njegovih zadaća uključiti što veći broj mladih u različite aktivnosti i programe Crvenog križa kako bi im se omogućilo kvalitetnije provođenje slobodnog vremena, stjecanje novih znanja i vještina, međusobno povezivanje i pripremilo ih se za ulazak u svijet odraslih. Mladi čine više od 70 posto od ukupnog broja volontera u Hrvatskom Crvenom križu i najsnažniji su temelj volonterskog djelovanja.

Podmladak Hrvatskog Crvenog križa osnovan je 1922. najprije u Zagrebu, a zatim u Splitu, Dubrovniku i Osijeku. Od osnutka 1922. pa do danas, mladi HCK gotovo su neprekidno djelovali. Privremeno je njihov rad bio prekinut tek tijekom Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata.

Rad mladih Hrvatskog Crvenog križa obnovljen je 1995. i obuhvaća sljedeće zadaće: odgoj za humanost, zdravstveni odgoj, razvijanje socijalne svijesti. Postavljene se zadaće postižu izobrazbom mladih na predavanjima i u radionicama Crvenog križa te provedbom naučenog u praksi i uključivanjem u volonterske aktivnosti.


 

Skupština mladih HCK

Na nacionalnoj razini mladi su organizirani na način predviđen Strategijom uključivanja mladih usvojenom 2015. godine i to u Skupštinu i Odbor mladih Hrvatskog Crvenog križa kojom predsjedava predsjednik mladih, a izbor se vrši svake dvije godine. Mladi, uz podršku nacionalnog društva, zajednički i samostalno donose programe rada, prijedloge novih aktivnosti, međusobno se povezuju i informiraju te izravno utječu na razvoj rada mladih Hrvatskog Crvenog križa.

Na lokalnoj razini mladi se udružuju u osnovne organizacije mladih Crvenog križa koje se organiziraju u školama ili izravno u društvima Crvenog križa. Član mladih može biti svaka mlada osoba koja želi dio svog slobodnog vremena posvetiti radu Crvenog križa, redovito plaća članarinu i prihvaća načela rada Crvenog križa.

Posebni oblici organiziranja rada mladih su Klubovi mladih i Terenske jedinice.

Kvalitetno iskorišteno slobodno vrijeme

Klubovima mladih cilj je korisno i svrhovito organizirati slobodno vrijeme mladih i osposobiti ih za provođenje aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa. Pravilima rada mladih točno je određena organizacijska struktura klubova mladih Hrvatskog Crvenog križa.

Program rada mladih HCK utvrđuje svaka organizacija mladih posebno, ovisno o potrebama sredine u kojoj djeluje. Svaka lokalna organizacija mladih HCK utvrđuje tko su najugroženiji članovi zajednice, s kojim se problemima suočavaju i na koji će ih način riješiti. Svaka vrsta aktivnosti može imati mnogo sadržaja i više oblika rada.

 

Vezane vijesti

Zapaženo sudjelovanje Hrvatskog Crvenog križa na Šibenskom festivalu
09.07.2024.
Šibenski festival idealna je platforma za upoznavanje šire javnosti, a pogotovo djece s aktivnostima Crvenog križa, stavljajući u prvi plan vrijednosti koje i sam zagovara - humanost, multikulturalnost, volonterstvo...
Provedene brojne aktivnosti diljem Hrvatske s ciljem prevencije ovisnosti
08.07.2024.
Mladi Hrvatskog Crvenog križa proveli su niz aktivnosti diljem Republike Hrvatske kako bi skrenuli pozornost javnosti na problem ovisnosti, osobito u mlađoj populaciji
I najnovija slikovnica Hrvatskog Crvenog križa djecu uči toleranciji i humanosti
02.07.2024.
Koristeći personifikaciju, slikovnica kroz likove životinja  pokušava djeci na primjeren način približiti temu oružanih sukoba i njihovih posljedica u vidu migracija
Mladi Hrvatskog Crvenog križa nizom aktivnosti promicali svjesnost o mentalnom zdravlju
11.06.2024.
Ovogodišnjom inicijativnom mladih, društva Crvenog križa provela su niz radionica u vrtićima, osnovnim i srednjim školama te klubovima mladih
Obilježavanje Dana zaštite okoliša s najmlađima
11.06.2024.
Kako bismo podigli svijest o važnosti zaštite i očuvanja okoliša, posebno među najmlađima, članovi Odbora mladih Hrvatskog Crvenog križa u svojim su lokalnim zajednicama proteklih dana organizirali čitanje slikovnice "Žabac i izgubljeni dom"
Kontakt