U Primorsko-goranskoj županiji kreće edukacija iz prve pomoći za novopečene roditelje

18.01.2022.
Krajem ovoga mjeseca u Rijeci počinje edukacija iz prve pomoći za novopečene roditelje, a provodit će je volonteri Crvenoga križa s područja Primorsko-goranske županije. Tim volontera osmislio je i prijavio projekt na natječaj Europskih snaga solidarnosti koji je dobio visoke ocijene zahvaljujući stručnosti i kvaliteti.

„Projekt smo nazvali »Prvi korak u sigurnim rukama« kroz koji će naša volonterska skupina pod mentorstvom stručnjaka najprije sama proći edukaciju da bi nakon toga mogla djelovati na dvije razine. Prva je svakako ona u kojoj i mi sami postajemo edukatori, druga je također jako važna jer mi postajemo nukleus koji osposobljava druge kako bi se projekt ravnopravno mogao razviti u svim dijelovima naše županije“, pojašnjava za Novi list Marta Despotović, studentica Medicinskog fakulteta i volonterka Crvenoga križa.

Podršku mladim volonterima u provođenju projekta pružaju čelnice Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije Vesna Vidović Čavar i Branka Maračić. „Važan motiv za kretanje u jedan ovakav projekt je dugogodišnje iskustvo volontera i sudjelovanje u edukacijama o pružanju prve pomoći, gdje se kod sudionika razvio velik interes za edukaciju iz pružanja pomoći upravo najmlađima kao najosjetljivijoj skupini društva“, istaknula je Maračić.

Statistika pokazuje zastrašujuću činjenicu da je u Hrvatskoj 2019. godine umrlo 143 dojenčadi, godinu prije još i više – 157. Usto, stopa dojenačke smrtnosti iznosi 3,96/1.000 živorođene djece.

Mentori u projektu su Igor Iskra, volonter DCK-a PGŽ-a, doktor medicine, licencirani predavač prve pomoći u različitim programima Crvenog križa te Gordana Novak, volonterka DCK-a PGŽ-a i GDCK-a Opatija, viša medicinska sestra u mirovini, dugogodišnja zdravstvena voditeljica u Dječjem vrtiću Rijeka. Zahvaljujući njima, volonteri će postati osposobljeni edukatori koji bi, prema planu, s prvim aktivnostima trebali započeti do kraja ovog mjeseca. Ukupno trajanje projekta je deset mjeseci, od čega je njih više od četiri prošlo, krenulo se naime u apliciranje 1. rujna, da bi se sve zajedno okončalo 30. lipnja 2022.

U dosadašnjoj fazi projekta izvršeno je istraživanje primjera dobre prakse i analiza njegovih rezultata, pripremljen program edukacije, osmišljeni promotivni materijali i izrađen logo projekta te je projekt predstavljen gradskim društvima Crvenog križa Primorsko-goranske županije s kojima će se ostvariti suradnja na organizaciji radionica.

Program edukacije temelji se na učenju laičke prve pomoći kroz programe Crvenog križa, ali je istraživanjem provedenim na društvenim mrežama potvrđen interes ciljane skupine i njima najzanimljivije teme. Što prema provedenom istraživanju najviše muči mlade roditelje? Kako ističu, to su gušenje, pad i ozljede nastale uslijed toga, nesvjestica, visoka temperatura i porezotine. Čak 15,4 posto ispitanika nije znalo kako postupiti u navedenoj situaciji – strah postaje toliko paralizirajući da čak nisu u stanju zvati ni hitnu pomoć!

Radionice za zainteresirane građane, roditelje dojenčadi i male djece, odnosno buduće roditelje, započet će krajem siječnja, a predviđeno je kroz 10-15 radionica obuhvatiti ukupno 100 polaznika. Radionice će se održavati u suradnji s gradskim društvima Crvenog križa i planirane su na području cijele Primorsko-goranske županije.

Izvor i foto: Novi list