Svjetski dan prevencije utapanja: Ključ je u prevenciji i edukaciji!

24.07.2022.
Na zadarskoj plaži Kolovare brojna djeca, ali i odrasli, imali su prilike naučiti kako se ponašati na kupalištima, kako prevenirati utapanje, ali i kako pružiti pomoć. Sve to bilo je dostupno zainteresiranima na događanju koje je u Zadru održano uoči Svjetskog dana prevencije utapanja. Usto, održana je i vježba spašavanja utopljenika iz mora što je izazvalo veliku pozornost turista koju su se i sami mogli uvjeriti da su spasioci Crvenoga križa spremni za sve situacije.

„Danas smo svašta naučili i jedva čekam da to kažem i prijateljima. Meni je najvažnije to što ti možeš znati plivati, ali se svejedno možeš utopiti ako ne paziš. I važno je da sad stvarno znam da nije dobro vruć ići u vodu“, kaže maleni Gabrijel koji je sudjelovao u radionici Kodovi sigurnosti na voditi.



Diljem svijeta 25. srpnja obilježava se Svjetski dan prevencije utapanja. Generalna skupština UN-a usvojila je povijesnu rezoluciju o globalnom sprječavanju utapanja 28. travnja 2021. koja prepoznaje razmjere i utjecaj prevencije utapanja na globalnoj razini i poziva na koordinirano multidisciplinarno djelovanje kako bi se spriječilo utapanje - vodeći uzrok smrti i invaliditeta zbog ozljeda širom svijeta.



Utapanje je jedan od vodećih uzroka slučajne smrti širom svijeta, ali i u Europi. Svake godine u europskim vodama utapanjem umre 23.000 ljudi. To znači u prosjeku više od tri osobe svaki sat. U Hrvatskoj godišnje u prosjeku od utapanja umre 90 ljudi. Upravo utapanje vodeći je uzrok smrti kod djece u Hrvatskoj, odmah nakon prometnih nesreća, a jedan je i od pet glavnih razloga među nesretnim slučajevima u Republici Hrvatskoj.



Utapanje je nedovoljno prepoznato javnozdravstveno pitanje koje pogađa sve zemlje i regije, a može se spriječiti stoga je i slogan vjetskog dana prevencije utapanja – Svatko se može utopiti, ali nitko ne bi trebao!



„Svatko se može utopiti, ali nitko ne bi smio jer se svako utapanje može spriječiti ako se ponašamo odgovorno i razumno. Ove je godine slogan da svatko od nas može učiniti barem jednu stvar kako bi spriječio utapanje i to je istina. Svi mi možemo i moramo paziti i na sebe i na druge“, ističe Silvana Radovanović, voditeljica Spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa.



„Utapanje je javnozdravstveno pitanje koje pogađa sve zemlje i regije, ali malo o tome govorimo i upravo zato se i krenulo sa Svjetskim danom prevencije utapanja. Cilj je informirati i educirati ljude. Utapanje se možemo dogoditi svakome od nas“, napominje Radovanović.


 
Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, na Svjetski dan prevencije utapanja, 25. srpnja, diljem Hrvatske osvijetlit ćemo prepoznatljive objekte i građevine plavom bojom kako bismo i na taj način poslali poruku o važnosti prevencije utapanja.



U plavoj boji svijetlit će sljedeći objekti (od okvirno 21 sat pa tijekom cijele noći):

1.            ZAGREB  - fontane kod NSK i Meštrovićev paviljon (Dom HDLU)
2.            RIJEKA – dvije dizalice u Riječkoj luci na Molo Longu.
3.            VUKOVAR – vodotoranj
4.            OSIJEK - fontana
5.            ZADAR – crvka Sv. Donata
6.            PULA – kružni tok – dizalica u brodogradilištu Uljanik
7.            SPLIT – fontana na Splitskoj rivi
8.            ŠIBENIK – fontane
9.            VARAŽDIN – Hrvatsko narodno kazalište i vodotoranj