Svjetski dan oživljavanja: Svatko može spasiti život!

16.10.2019.
Svatko može spasiti život, tim je riječima International Liaison Committee on Resuscitation (ILCOR), započeo prvu svjetsku inicijativu vezanu za srčani udar.

Svake godine 16. listopada obilježava se Svjetski dan oživljavanja kako bi se podigla svijest o važnosti primjene oživljavanja.

Sedam od deset slučajeva srčanih zastoja događa se upravo pred očima prolaznika, međutim manje od 20 posto osoba koje svjedoče takvom događaju će pristupiti i pružiti prvu pomoć.

Nadalje, statistika pokazuje kako postotak oživljavanja od strane slučajnih prolaznika varira od 5% u određenim zemljama, dok je u drugima taj postotak i 80%.

Smatramo, ukoliko bi se u svakoj od zemalja na svijetu taj prosjek povećao, na tisuće bi života (osuđenih na smrt uslijed srčanog zastoja u izvan bolničkim uvjetima) bilo spašeno.

Međunarodna Federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca već je 150 godina vodeći izvor u edukaciji i prakticiranju znanja iz prve pomoći. Zajedno, te su dvije organizacije provele edukacije iz prve pomoći  za otprilike 20 milijuna ljudi, diljem svijeta.



IFRC želi pomoću GFARC (Svjetskog referentnog centra za prvu pomoć) promovirati važnost kvalitetne obuke iz prve pomoći, koja će se bazirati na provjerljivim izvorima i znanstveno potvrđenim činjenicama i praksama. Zbog veličine ovakvog događaja razvila se i potreba za partnerstvom s ILOCOR-om.

Potaknuti Svjetskim danom prve pomoći koji se pokazao iznimno uspješnim i održava se u brojnim zemljama, ILCOR zajedno s GFARC-om promovira Svjetski dan oživljavanja te time potiče i usmjerava nacionalna, županijska i gradska društva Crvenog križa ka suradnji s lokalnim zajednicama koje bi trebale imati značajnu ulogu u poznavanju i primjenjivanju postupaka oživljavanja unesrećenih osoba.

Neke od smjernica za Svjetski dan oživljavanja su:
  • Potaknuti ljude da nauče postupke oživljavanja posredstvom kratkih svima dostupnih radionica
  • Uputiti apel vladama da podrže program koji obuhvaća obuku i cjeloživotno usavršavanje oživljavanja. Takva obuka povećala bi samopouzdanje u kontekstu primjene naučenog znanja te smanjila postotak oklijevanja ili lošeg izvođenja postupaka oživljavanja.