"Sve je manje živih članova obitelji nestalih što nas sve obvezuje da budemo još učinkovitiji u traganju"

30.08.2022.
U Vukovaru je obilježen Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu, uz pokroviteljstvo Ministarstva hrvatskih branitelja, Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara te Međunarodnog odbora Crvenoga križa i Hrvatskog Crvenoga križa.
 
Obilježavanju su nazočili članovi obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Republike general Željko Ljubas, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora saborska zastupnica Marijana Balić, izaslanik ministra obrane general Željko Živanović, izaslanica ministra pravosuđa i uprave Vedrana Šimundža Nikolić, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić, gradonačelnik Vukovara i saborski zastupnik Ivan Penava, predstavnici Grada Zagreb te drugih gradova i općina, kao i delegacija Hrvatskog Crvenog križa predvođena izvršnim predsjednikom Robertom Marktom.


 
Obilježavanje je počelo polaganjem vjenaca kod središnjeg spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskom ratu, a nastavljeno je u crkvi sv. Filipa i Jakova služena misom za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve. Na središnjem vukovarskom trgu održan je prigodan program u sklopu kojega su se obratili organizatori i najviši uzvanici, a Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja predstavila je svoje aktivnosti i opremu koja se koristi u potrazi za nestalima.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je napore i postigunća Ministarstva hrvatskih branitelja u traganju za osobama nestalim u Domovinskom ratu, pri čemu je ukazao na unaprjeđenje tehnologije i modernizaciju opreme te jačanje ljudskih resursa, kao i na važnost međuresorne suradnje svih tijela uključenih u taj iznimno osjetljiv i složen proces te zahvalio svima koji se bave ovim izuzetno teškim, ali nadasve humanim pitanjem.



Prigodnim govorom nazočnima se obratio i Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa koji se posebno osvrnuo na činjenicu da je sve manje živih članova obitelji nestalih što nas sve obvezuje da budemo još učinkovitiji u traganju za nestalima: „Pitanje nestalih osoba je i humanitarno pitanje koje ne isključuje pravne konsekvence, ne isključuje političko djelovanje. Moramo krenuti obrnutim redoslijedom i putem političkog djelovanje uz pomoć pravosudnih tijela učiniti ono što je potrebno da se sazna istina i sudbina nestalih osoba. Od nas se očekuje mudrost da znamo doći do informacija koje su često skrivene. Hrvatski Crveni križ i kompletna humanitarna zajednica stoji na raspolaganju, ukoliko smatrate da možemo učiniti više. Tu smo , bit ćemo partneri, kao što smo bili i od prvog dana.“


 
Svi su u svojim obraćanjima apelirali na one koji imaju informacije i bilo kakva saznanja o nestalim osobama ili prikrivenim grobnicama da ih podijele s nadležnim tijelima kako bi se rasvijetlila sudbina još 1832 osobe za kojima se traga, od kojih je nepoznata sudbina njih 1434, a traga se i za posmrtnim ostacima 398 osoba za koje se zna da su smrtno stradali.
 
Hrvatski Crveni križ kao dio velike svjetske mreže Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, zajedno sa 131 društvom Hrvatskog Crvenog križa koja djeluju diljem Republike Hrvatske,  provodi aktivnosti službe traženja i obnavljanja obiteljskih veza te svakodnevno radi na rješavanju mnogih otvorenih zahtjeva za traženje. U ovom trenutnu Hrvatski Crveni križ ima otvoreno više od 2900 zahtjeva za traženjem nestalih osoba.