Spasilačka služba na Jarunu: Alkohol je najčešći razlog utapanja

18.06.2019.
Mnogi koji nisu na Jadranskoj obali, osvježenje traže na sebi najbližim jezerima i rijekama.

Zagrepčani to čine na plažama Jaruna gdje u suncu uživaju „pod budnim okom dvadesetak hrabrih, mladih spasioca i spasiteljica koji usprkos vrućini neumorno nadgledaju zbivanja na plaži i u jezeru“, piše portal 100posto.hr.

Sa spasiocima Antonijem Martinelijem, 25-godišnjim studentom kineziologije i Ivanom Grgasom, 26-godišnjim studentom Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, novinari portala 100posto.hr razgovarali su o poslu spasioca.

Obojica su osposobljenja za spasioce stekli na Tečaju za osposobljavanje Hrvatskog Crvenog križa (HCK) za kojega navode da zahtjeva top kondiciju.

„Na inicijalnom testiranju kandidat mora preplivati 400 metara u osam minuta, roniti 25 metara i s dna bazena izroniti tri predmeta. Sedmodnevni tečaj osposobljavanja je zahtjevan pa oko 10 posto kandidata odustane", rekao je Antonio koji je bivši plivač.Osvrnuvši se na najčešće razloge intervencija u Jarunu, rekao je kako to, suprotno uvjerenjima nisu virovi.

„Alkoholizirano stanje najčešći je razlog smrtnih slučajeva utapanjem. Kafići su blizu pa se mnogi napiju i potom odluče kupati što može biti kobno. Skakanje s mosta je također zabranjeno, no ta se zabrana ne poštuje, a pod mostom voda nije toliko duboka kao što misle“, govori Antonio.

Iako suglasni u zaključku da posao spasioca nije nimalo jednostavan, svoje ljetne poslove obožavaju jer vole raditi u prirodi, a poseban je osjećaj, dodaju, imati priliku spašavati tuđe živote.

U sklopu Službe spašavanja života na vodi HCK provodi programe osposobljavanja za spasioce.

Programi osposobljavanja obuhvaćaju tečaj za osposobljavanje spasilaca na otvorenim vodama, tečaj obnove uvjerenja o osposobljenosti spasilaca i tečaj za osposobljavanje voditelja spasilačke postaje. Više informacija o tečajevima, potražite na linku.   
Foto: Ronald Goršić/Cropix