Psihosocijalna podrška trenutno je najvažniji proces za fizičko i psihičko osnaživanje stradalih pojedinaca

19.02.2021.
Timovi Hrvatskog Crvenog križa za psihosocijalnu podršku od prvoga dana neumorno rade na terenu i pomažu stanovništvu stradalom u potresu na području Sisačko-moslavačke županije. Timovi djeluju u evakuacijskim centrima i na terenu obilaze stanovništvo.

„Najviše korisnika je starije životne dobi koji se nalaze u petrinjskoj vojarni ili oni koji još žive u vlastitim domovima ili u mobilnim kućicama u blizini svojih domova. Stradalom stanovništvu sada je najbitnije da s njima netko razgovara i sasluša ih. Reakcije žrtava potresa su različite, jedan dan su u redu, a već idući žele „otvoriti dušu“ nekome. Podrhtavanja tla i dalje traju, a to u njima dodatno izaziva ponovno proživljavanje traume“, pojašnjava Marija Juzbašić, koordinatorica timova za psihosocijalnu podršku Hrvatskog Crvenog križa.

Ističe važnost razgovora za žrtve potresa: „Kažu nam - imamo sve, ali nemamo nikoga da s nama progovori tri riječi da ispričamo kako smo. Žrtve  potresa osjete svako i najmanje podrhtavanje, a ne postoji čarobna riječ koja može odmah riješiti njihov strah. No, mi ih umirimo i objasnimo da je strah normalna reakcija na ovakvu vrstu događaja. Podsjetimo ih na sigurnosne upute kako se ponašati tijekom potresa.“

Djeca su posebno osjetljiva skupina pa se za njih organizira i poseban program pomoći. „Surađujemo s brojnim organizacijama, a svima nam je cilj pomoći djeci. Organiziramo igraonice, predstave radionice…  Želimo im kreirati svojevrsnu rutinu kako bi se što prije mogli vratiti u „normalni život“. Naravno, tijekom cijelog tog procesa bit će im pružana dodatna psihološka pomoć“, navodi Juzbašić.

Psihosocijalna podrška u ovome je trenutku najvažniji proces za fizičko i psihičko osnaživanje pojedinca, njegove obitelji i socijalnog okruženja kako bi u sebi i svojoj okolini pronašao ili stekao snage i načine za uspješno suočavanje sa stresom i brže se uključio u svakodnevni život.