Posjet delegacije Španjolskog Crvenog križa

18.04.2018.
U posjet Hrvatskom Crvenom križu došli su predsjednik Španjolskog Crvenog križa Javier Senent Garcia i zamjenica direktora za međunarodnu suradnju Elena Gonzalez Romero.

Španjolski Crveni križ pružio je izuzetnu podršku Hrvatskom Crvenom križu tijekom odgovora na migracijsku krizu te je zahvaljujući njihovoj donaciji naš odgovor na potrebe migranata i izbjeglica, koji su prolazili kroz Republiku Hrvatsku od rujna 2015. do travnja 2016., bio učinkovitiji i uspješniji.Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić poželio je dobrodošlicu gostima: „Dočekujemo vas kao drage kolege i prijatelje i nadamo se da ćemo tijekom sljedeća dva dana produbiti našu dosadašnju dobru suradnju.“

Predsjednik Španjolskog Crvenog križa izrazio je zadovoljstvo dolaskom i istaknuo: „Španjolski Crveni križ doživljava Hrvatski Crveni križ kao istinskog partnera i izuzetno me veseli što izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa i ja osobno odnedavno zajedno sudjelujemo u radu Glavnog odbora Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca jer dijelimo mnogo zajedničkih interesa i sličnih iskustava u odgovoru na potrebe najvulnerabilnijih“.

Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt nadovezao se istaknuvši: „S obzirom na dosadašnju uspješnu suradnju, siguran sam da ćemo na neki način biti i pokretači mnogih dobrih inicijativa unutar Glavnog odbora Međunarodne federacije te nastaviti smjerom uspješne suradnje“.

Nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskog Crvenog križa dr. Josipom Jelićem i izvršnim predsjednikom Robertom Marktom, delegacija je obišla novi Logistički centar HCK u Zagrebu te se upoznala s aktivnostima koje HCK provodi u Prihvatilištu za tražitelje azila Zagreb gdje su imali prilike vidjeti kako funkcioniraju različite vrste radionica (kreativna, informatička, dječja igraonica).

Tijekom boravka posjetit će i gradska društva Karlovac, Pulu i Labin kako bi se na praktičan način razmijenila iskustva koja naša dva nacionalna društva imaju u provedbi različitih programa i aktivnosti sa starijim osobama, beskućnicima i osobama slabijeg imovinskog statusa.