Održane edukacije za stručnjake koji su uključeni u rad s djecom bez pratnje

12.07.2021.
U svijetu raste broj ljudi koji su prisiljeni ostaviti svoje domove i krenuti na opasan put kako bi pobjegli od sukoba, proganjanja, siromaštva ili nasilja, u nadi da će imati sigurnost i bolju budućnost. Djeca izbjeglice i migranti zbog svoje dobi i prethodnih iskustava izložena su značajnim rizicima za zdravlje, psihološku dobrobit i psihofizički razvoj, a posebno su ranjiva ako su odvojena od obitelji. Tijekom putovanja prema Europi, djeca bez pratnje su često izložena fizičkom, psihičkom i seksualnom nasilju, iskorištavanju te drugim teškim traumatskim iskustvima. Stoga su zaštita i briga o djeci bez pratnje i njihovom najboljem interesu u fokusu projekta Integrativna podrška djeci bez pratnje.



Kako bi se unaprijedila skrb za djecu bez pratnje u Republici Hrvatskoj i osnažila suradnja različitih organizacija i institucija 8. i 9. srpnja 2021. godine Hrvatski Crveni križ organizirao je dvije edukacije za stručnjake koji su uključeni u rad s djecom bez pratnje. Prva edukacija održala se online za 33 osobe zaposlene u Centrima za socijalnu skrb i ustanovama koje pružaju smještaj djeci bez pratnje. Predavanja su održali stručnjaci iz Hrvatskog Crvenog križa, Hrvatskog pravnog centra, UNHCR-a, Centra za pružanje usluga u zajednici i Centra za socijalnu skrb Zagreb – Podružnica Novi Zagreb.

Druga edukacija održala se u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite Zagreb, a sudjelovalo je 22 djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog Crvenog križa koji svakodnevno pružaju različite oblike podrške i pomoći djeci bez pratnje smještenima u Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite Zagreb i Kutina. Sudionici edukacije su se kroz interaktivna predavanja i radionice upoznali s glavnim ciljevima i aktivnostima projekta „Integrativna podrška djeci bez pratnje“, pravima djece bez pratnje u postupku traženja međunarodne zaštite, ulogama posebnog skrbnika, postupcima spajanja obitelji, mentalnom zdravlju i psihosocijalnoj podršci djeci bez pratnje te rizicima i indikatorima trgovanja ljudima u populaciji migranata kao i metodama prevencije i zaštite. Nakon svakog predavanja održana je diskusija u kojoj se raspravljalo o primjerima dobre prakse, kao i poteškoćama i izazovima s kojima se sudionici susreću u svakodnevnom radu s djecom bez pratnje te mogućim rješenjima i zajedničkoj suradnji različitih institucija.
 
Projekt Integrativna podrška djeci bez pratnje je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.