Međunarodni dan migranata: "Učinimo 2019. godinom istinske ljudskosti"

18.12.2018.
Opća skupština Ujedinjenih naroda 2000. godine proglasila je 18. prosinca Međunarodnim danom migranata. Na taj je dan 1990. godine usvojena Konvencija o zaštiti prava migrantskih radnika i članova njihovih obitelji. Obilježavanjem Međunarodnog dana migranata, podsjećamo se značajnog doprinosa koji migranti daju ekonomijama svojih zemalja i zemalja u koje migriraju, te naglašavamo važnost poštivanja njihovih ljudskih prava i osiguravanja uvjeta života dostojnog čovjeka. Broj migranata u svijetu stalno raste, a od 258 milijuna osoba koji žive izvan svoje zemlje prema podacima UN-a, veliki broj nema pristupa osnovnim socijalnim pravima.

Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca ponovo naglašava da standardi ljudskih prava vrijede za sve migrante, bez obzira na njihov pravni status te da poštivanje ljudskih prava mora uvijek biti iznad svega.

„Djelujmo zajedno kako bismo osobe koje su morale napustiti svoje zemlje i svoje domove, zaštitili od nasilja i eksploatacije. Osigurajmo im pristup osnovnim potrebama poput smještaja, odjeće, hrane i vode, ali i pristup zdravstvenoj njezi. Idemo 2019. godinu učiniti godinom istinske ljudskosti“, poručio je Francesco Rocca, IFRC-a.

Hrvatski Crveni križ, u skladu sa svojim humanitarnim mandatom i osnovnim načelima, godinama provodi programe pomoći i zaštite tražitelja međunarodne zaštite i osoba pod međunarodnom te privremenom zaštitom i drugim migrantima u potrebi.

Kao član Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatski Crveni križ naglašava važnost osiguravanju pristupa i pružanju humanitarne pomoći svim ranjivim skupinama migranata, bez obzira na njihov status, poštujući njihovo dostojanstvo i pravo na različitost, te potičući njihovo socijalno uključivanje i integraciju u društvo.

Globalni labirint migracija je put nade, ali isto tako i put rizika i mnogih opasnosti i patnje. Ne smijemo zaboraviti da se iza dramatičnih naslovnica i slika ljudi u pokretu nalaze osobne priče o hrabrosti, tragediji i suosjećanju.