"Volontiranje nije samo davanje, ono je i primanje"

06.12.2018.
Hrvatski Crveni križ Međunarodni dan volontera obilježio je izložbom učeničkih radova pod nazivom „Volontiram – mijenjam svijet“ koja je otvorena u Muzeju suvremene umjetnosti i može se pogledati  do 19. prosinca ove godine.

Na otvorenju se okupio veliki broj gostiju, ponajviše volontera Crvenoga križa, ali i djece koja su sudjelovala u likovnom natječaju u sklopu kojega je pristiglo čak 512 radova.  Nagrađeno je njih devet – po tri rada u svakoj kategoriji, a nagrađenim učenicima i njihovim mentorima uručene su prigodne nagrade.

„Oduševila nas je ideja o suradnji koja za cilj ima poticanje humanosti i likovnog izražavanja kod najmlađih“, poručila je na otvorenju izložbe Vesna Meštrić, predstavnica MSU-a.

Jadranka Žarković Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, istaknula je važnost Hrvatskog Crvenog križa u jačanju znanja i vještina kod djece: „Takva uloga HCK iznimno je važna, ali još je važnije što razvijate vrijednosti i stavove koji će djecu poticati na volontiranje i humanost.“

O važnosti razvijanja humanosti od malih nogu govorio je i dr. Josip Jelić, predsjednik HCK: „Pogledao sam radove iz kojih se jasno vidi da su ova djeca u njih unijela svoja srca i oduševljen sam načinom na koji su djeca prikazala brojne aktivnosti Crvenoga križa. Nadam se da će i oni jednom postati naši volonteri.“

Čestitavši djeci na uspjehu, a volonterima na požrtvovnom radi, izvršni predsjednik HCK Robert Markt naglasio je kako Hrvatski Crveni križ broji više od 12 tisuća volontera: „Ponosni smo na naše volontere i njihov rad. Ova brojka od 12 tisuća pokazuje svu našu snagu i stalnu prisutnost u zajednici, posebno u vremenima kada je najpotrebnija.“

U ime HCK, dr. Josip Jelić uručio je zahvalnicu volonterima Gradskog društva Crvenog križa Zagreb koji su i tijekom protekle godine sudjelovali u brojnim zahtjevnim aktivnostima. Zahvalnicu je primila volonterka Silvija Dumić koja se nazočnima obratila vrlo emotivnim govorom.

„Volontiranje i darivanje svog vremena nešto je što me ispunjava već osam godina i mogu biti sigurna da svaki od 12 000 volontera HCK osjeća žar humanosti u pomaganju našim mlađima, starijima, djeci, azilantima i tražiteljima azila, migrantima, bolesnima, nemoćnima, ostavljenima, obiteljima nestalih i drugim ljudima u potrebi. Volontiranje nije samo davanje. Ono je i primanje. Sve zahvale, nova stečena znanja, vještine i iskustva, prijateljstva, topli zagrljaji i osmjesi samo su mali dio onoga što u svakom volonteru pobuđuje žar i motivaciju jer davanjem drugima ne dobivamo samo duplo, već višestruko“, poručila je Silvija.

Zahvaljujemo izdavačkim kućama Mozaik knjiga i Školska knjiga koje su svojim izdanjima nagradile autore pobjedničkih radova.