Skeniranjem kodova u restoranima Avenue Malla donirate za program "Vaš dar za pravu stvar - hrana dostupna svima"

15.04.2024.
Hrvatski Crveni križ pokrenuo je s Avenue Mallom zanimljivu suradnju pa se tako sada na stolovima restorana u  Avenue Mallu mogu pronaći naljepnice s bar kodovima za doniranje. Skeniranjem kodova omogućena je donacija kojom se podržava humanitarni program Hrvatskog Crvenog križa pod nazivom "Vaš dar za pravu stvar - hrana dostupna svima". Prikupljene donacije bit će namijenjene za kupnju i distribuciju paketa hrane ljudima lošijeg socijalnog statusa.

Hrvatski Crveni križ osmislio je šest malih programa: „Vaš dar za pravu stvar“, „Za dostojanstven život“, „Posudionica medicinskih i ortopedskih pomagala“, „Bolnica Bezbolnica“, „Za djetinjstvo s osmjehom“ i „Pučke kuhinje i socijalne samoposluge“, gdje građani mogu donirati iznos koji žele, skenirajući barkod. Prikupljenim materijalnim i nematerijalnim sredstvima, nastoje se ublažiti potrebe starijih osoba, osoba s invaliditetom, beskućnika i djece iz socijalno ugroženih obitelji. Bar kodovi za skeniranje dostupni su na službenoj stranici Hrvatskog Crvenog križa.

Jedan od značajnijih malih programa  je “Vaš dar za pravu stvar“ i u sklopu njega skupljaju se prehrambeni proizvodi za potrebe korisnika društava Crvenog križa. Građani imaju mogućnost sudjelovati u realizaciji samog programa tako da u košare postavljene u određenim  trgovačkim lancima mogu donirati neke od osnovnih namirnica: sol, brašno,  ulje, šećer, riža, tjestenina, juha u vrećici, riblje i mesne konzerve.

Tijekom 2023. godine kroz program „Vaš dar za pravu stvar“ prikupljeno je prehrambenih proizvoda u vrijednosti 41.257,03 eura, što je društvima Crvenog križa omogućilo da djelomično ublaže osnovne potrebe svojih brojnih korisnika. Društva Hrvatskog Crvenog križa na teritoriju cijele Republike Hrvatske distribuirala su pomoć za ukupno 64.577 osoba. Broj potrebitih raste iz dana u dan i sve je teže odgovoriti na izazove siromaštva koje prijeti sve većem i većem broju ljudi.

Svjesnost svih nas o potrebitima možda najviše dolazi do izražaja kada se okupimo za obiteljskim stolom i objedujemo s našim najmilijima. Tada smo sretni jer smo osigurali hranu za članove naše obitelji, ali istodobno smo svjesni da postoje mnogi građani  koji nažalost ne mogu osigurati namirnice za spremanje obiteljskog objeda.

I zato, skeniraj bar kod u restoranu na II. katu Avenue Malla, ne dvoji i za drugog izdvoji!