Tjedan borbe protiv tuberkuloze

Prema Zakonu o Hrvatskom Crvenom križu (NN 71/10) tradicionalno se već dugi niz godina obilježava Tjedan borbe protiv tuberkuloze, od 14. do 21. rujna, kao Zajednička akcija u radu svih društava Hrvatskog Crvenog križa. Na taj način želi se informirati građane, oboljele osobe i članove njihovih obitelji o prevenciji i suzbijanju tuberkuloze u našoj zemlji. Tim se povodom provode razne aktivnosti sa svrhom edukacije i širenja znanja o tuberkulozi te organiziraju zdravstvena predavanja ili javne tribine za odrasle, dok se za djecu u školama održavaju radionice postavljanjem likovnih izložbi pod nazivom „Zdravstveni kutić o tuberkulozi“. Sve aktivnosti organiziraju se sa zdravstvenim suradnicima iz domova zdravlja, zavoda za javno zdravstvo i drugima (nastavnici, socijalni radnici), a održavaju u školama, prostorima društava Hrvatskog Crvenog križa, domovima zdravlja, knjižnicama ili negdje drugdje u zajednici.


 
Posjet i pomoć osobama oboljelim od tuberkuloze

 
Jedna od osobito važnih aktivnosti koja se provodi povodom Tjedna borbe protiv tuberkuloze je posjet oboljelima i njihovim obiteljima, a osobito onima koji su slabijeg imovinskog stanja i u socijalnoj potrebi. Predstavnici društava Hrvatskog Crvenog križa pomažu oboljelima u obavljanju poslova kao što su: dostava hrane, održavanje osobne higijene, promjena posteljine, odlazak u trgovinu, pri čemu ukazuju na važnost pravilnog liječenja i usvajanja higijenskih navika oboljelih osoba i njihovih članova obitelji. Također im daruju poklone u hrani i higijenskim potrepštinama Korisnicima pučke kuhinje i beskućnicima u prihvatilištima nastoji se u razgovoru ukazati na značaj ranog otkrivanja i liječenja tuberkuloze
 
Svake godine u Tjednu borbe protiv tuberkuloze u poštanskom prometu Hrvatske nalazi se u prodaji doplatna marka Hrvatskog Crvenog križa, čiji se prihod koristi za pomoć oboljelima i bolnicama ili odjelima za bolesti dišnog sustava.
 
Glavne poruke Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) u borbi protiv tuberkulozi su izravno uključivanje članova zajednice na lokalnoj razini uz provođenje zdravstvenih, psiholoških i socijalnih aktivnosti. Dosada je na taj način u mnogim zemljama svijeta znatno unaprijeđena pomoć oboljelim osobama i dostupnost njihovom liječenju, uz poseban doprinos protiv stigmatizacije i diskriminacije osoba koje žive s HIV-om i tuberkulozom.