Osobe s invaliditetom

Medicinska i ortopedska pomagala ostaju nedostupna za mnoge osobe s tjelesnim invaliditetom, ili one kojima su potrebna radi ozljede ili bolesti. Dostupnost pomagala uvelike utječe na kvalitetu života osoba kojima su potrebna, ali i života njihovih najmilijih.
 
Posudionice ortopedskih i medicinskih pomagala Hrvatskog Crvenog križa omogućavaju besplatno posuđivanje medicinskih i ortopedskih pomagala. Namijenjene su osobama s trajnim invaliditetom: oboljelima od kroničnih bolesti, palijativnim bolesnicima, nepokretnim gerijatrijskim bolesnicima, kao i bolesnicima koji su privremeno nepokretni zbog oporavka od operativnih zahvata, lomova ekstremiteta te naglo oboljelim osobama.


 
U Posudionicama se mogu posuditi invalidska kolica, hodalice, štake, sklopivi bolnički kreveti, antidekubitalni madraci, štapovi, toaletne stolice , stolac za kadu, stranice za krevet i slično.
 
Korisnici u pravilu pomagala posuđuju na duži vremenski period i vraćaju ih kada im više nisu potrebna.

Program s osobama s intelektualnim i mentalnim oštećenjem

Osobe s intelektualnim i mentalnim oštećenjima u velikom su broju slučajeva marginalizirane, a život nerijetko provode posve ovisne o članovima obitelji.
 
Osnovni ciljevi programa Hrvatskog Crvenog križa namijenjenih osobama s intelektualnom i mentalnim oštećenjima su:
  • povećanje samostalnosti za obiteljski život, samostalan život i stanovanje
  • cjeloživotno učenje, rad i zapošljavanje, upoznavanje resursa u zajednici, uključivanje u zajednicu i korištenje resursa u zajednici (uslužne djelatnosti, kulturni, sportski, rekreativni i zabavni sadržaji…)
  • psihološko osnaživanje za vršenje osobnih izbora, zastupanje i samozastupanje uz poticanje i uvažavanje sposobnosti i mogućnosti svakog pojedinca
  • uključivanje u javni i politički život
  • povećanje brige o osobnom zdravlju, prevencija bolesti i ovisnosti
  • razvijanje vještina komunikacije osoba s intelektualnim teškoćama i razvijanje vještina komunikacije prema osobama s intelektualnim teškoćama 
Programe provode Gradsko društvo Crvenog križa u suradnji s Centrom za rehabilitaciju Zagreb – Poludnevni boravak i psihosocijalna podrška za osobe s intelektualnim teškoćama i Gradsko društvo Crvenog križa Županja – Cjelodnevni boravak za odrasle osobe s intelektualnim i mentalnim oštećenjem.