Iskustvo na području RH

Hrvatski Crveni križ kontinuirano sudjeluje u sanaciji štetnih posljedica kriznih situacija na području Republike Hrvatske. Posljednjih nekoliko godina ostati će upamćene po nekima od najvećih akcija pomoći provedenih na domaćem terenu – izbjeglička kriza i poplave u istočnoj Slavoniji.

Odgovor na izbjeglički krizu 2015/2016

Nakon zatvaranja i uvođenja restriktivnog prolaza preko mađarske granice koje je stupilo na snagu 15. rujna, tisuće ljudi promijenile su migracijsku rutu preko zapadnog Balkana u smjeru Republike Hrvatske. Počevši od ranih jutarnjih sati 16. rujna 2015. migranti i izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja počeli su ulaziti na teritorij Republike Hrvatske.
 
U Opatovcu (do 5. studenog) i Slavonskom Brodu, Hrvatski Crveni križ, kao glavni koordinator za humanitarno zbrinjavanje izbjeglica, u suradnji s volonterima i djelatnicima domaćih i međunarodnih organizacija (DUZS, Caritas, UNICEF, UNHCR, Magna, Save the Children i Liječnici bez granica) pomaže u organizaciji smještaja u šatorima, pružanju medicinske pomoći, osigurava hranu i piće, toplu odjeću, psihosocijalnu podršku te usluge službe traženja za razdvojene obitelji.
 

Poplave u istočnoj Slavoniji 2014.

Akcija pomoći stanovništvu poplavljenih područja u istočnoj Slavoniji bila je po opsegu i angažmanu volontera i zaposlenika najveća akcija Hrvatskog Crvenog križa nakon aktivnosti pomaganja tijekom Domovinskog rata. Volonteri i zaposlenici Crvenog križa su od početka poplave 17. svibnja bili angažirani na prikupljanju humanitarne pomoći i osiguravanju prehrane za stradalo stanovništvo. Crveni križ je na raspolaganje stavio aparate za isušivanje prostora kako bi obitelji mogle isušiti svoje kuće.
Timovi Hrvatskog Crvenog križa u kojima su iskusni volonteri specijalizirani za pružanje psihosocijalne podrške nakon katastrofa poslani su na pogođeno područje kako bi pružili pomoć pogođenim osobama. Po povratku evakuiranih osoba svojim kućama tek slijedi najteže razdoblje za pogođene obitelji. Kako bi im pružio podršku tijekom razdoblja evakuacije, Hrvatski Crveni križ omogućio je, u sklopu rada Službe traženja, uspostavljanje obiteljskih veza nakon katastrofe.
 

Val hladnoće 2012.

Akcija pomoći se odvijala u svim županijama širom Hrvatske u veljači 2012. Za trajanja akcije pomoći, više od 1000 volontera HCK pružilo je za više od 3000 građana neki oblik pomoći (čišćenje snijega, dostava hrane, pomoć u kući i slično). Raspodijeljeno je više od 15 000 kg prehrambenih proizvoda, a u privremene smještaje je smješteno više od 300 beskućnika ili drugih osoba u potrebi.

Desetak poplava u više županija 2011. – 2014.

Više puta godišnje, volonteri i djelatnici Hrvatskog Crvenog križa sudjelovali su u pomoći ugroženom stanovništvu zbog poplava.
Aktivnosti koje su poduzimali na terenu su obuhvaćale: procjenu situacije, mobilizaciju volontera i zaposlenika gradskih društava Crvenog križa te pripremu i podjelu okrjepe za članove ostalih interventnih službi. Također je poslana znatna količina opreme te je organizirana psihosocijalna pomoć pogođenom stanovništvu.

Požar na otoku Braču 2011.

U pomoć vatrom ugroženom stanovništvu i vatrogascima, koji su uz ogromne napore branili bračka naselja i poljoprivredne površine, uključio se od prvog trenutka i Crveni križ. Pritom su organizirali smještaj za izmještene osobe i gasitelje, pripremali obroke te pružali pomoć gasiteljima na terenu i izmještenim osobama.