Prihvatilište Zagreb

Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu počelo je s radom 2012. Hrvatski Crveni križ od prvog dana svakodnevno, kao glavni partner Ministarstva unutrašnjih poslova, u čijoj nadležnosti se nalazi Prihvatilište, vodi brigu o tražiteljima međunarodne zaštite i nastoji im osigurati sve potrebno za život dostojan čovjeka.

S ciljem jačanja psihosocijalne dobrobiti tražitelja, njihovog osnaživanju i aktivnog sudjelovanja u inicijalnoj integraciji u novo društveno okruženje, tražiteljima  se u Prihvatilištu nude brojne socijalne aktivnosti kojima se mogu baviti kako bi im vrijeme provedeno ovdje bilo što kvalitetnije.

S povećanjem broja korisnika povećavao se i broj socijalnih aktivnosti HCK. Danas, uz kreativne radionice, tečaj hrvatskog jezika i pomoći u učenju djeluju i teretana, tehnička i dječja igraonica. Također, organizirana je priprema djece za školu, informatički tečaj, sportske aktivnosti, tečaj breakdancea te kulinarski tečaj i priprema tradicionalnih jela.

Velika važnost se pridaje i zdravstvenoj zaštiti i prevenciji širenja bolesti radionicama o promociji zdravlja i higijenskih navika.

Uz aktivnosti u Prihvatilištu HCK veliku važnost pridaje radu u lokalnoj zajednici akcijama uređenja okoliša, čišćenje dječjih igrališta i uređenja škola. Time korisnici dobivaju priliku za bržu i lakšu integraciju u društvo, a lokalna zajednica ih prepoznaje kao ljude koji se žele zahvaliti za svu pomoć koja ime se pruža za vrijeme njihovog boravka u Hrvatskoj.