„Želja nam je što bolje se zajednički pripremiti za odgovor na krizne situacije“

06.06.2019.
U Sofiji je 4. i 5. lipnja održan sastanak mreže „Susjedi pomažu prvi“ koja okuplja 16 nacionalnih društava iz područja jugoistočne i centralne Europe. Hrvatski Crveni križ je kao predsjedavatelj mreže bio zadužen za pripremu sastanka zajedno s domaćinom Bugarskim Crvenim križem uz suradnju s Regionalnim uredom za Europu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Na sastanku u Bugarskoj okupili su se predstavnici vodstava nacionalnih društava (predsjednici, potpredsjednici i glavni tajnici), predstavnici službi, odnosno odjela za pripremu i djelovanje u katastrofama te predstavnici nacionalnih društava zaduženi za međunarodnu suradnju. Na sastanku je sudjelovalo i vodstvo Hrvatskog Crvenog križa: predsjednik dr. Josip Jelić, potpredsjednik dr. Franjo Gregurić, potpredsjednica Josipa Rimac te izvršni predsjednik Robert Markt.Nakon inicijalnog sastanka održanog u Zagrebu krajem svibnja 2017. godine i potpisivanja Sporazuma o suradnji tijekom Europske konferencije održane u Almatyju u svibnju 2018. godine (čime su članovi mreže postala nacionalna društva iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Mađarske, Makedonije, Rumunjske i Hrvatske, dok se Austrijski Crveni križ pridružio kao promatrač), u Sofiji su se mreži pridružili novi članovi i promatrači. Novi članovi su nacionalna društva Crvenog križa Cipra, Poljske, Slovenije i Srbije, dok su novi promatrači u mreži postala nacionalna društva iz Češke, Italije i Slovačke. Turski Crveni polumjesec, koji je na sastanku sudjelovao kao gostujuće nacionalno društvo, izrazio je zainteresiranost za priključivanje mreži te će po provedbi procedure uspostavljene za primanje novih članova i službeno postati članom mreže.

Uz domaćine, na otvorenju sastanka prisutnima se obratio i predsjednik Hrvatskog Crvenog križa dr. Josip Jelić koji je tom prigodom istaknuo važnost podrške susjedima u nevolji: „S ponosom mogu reći kako je Hrvatski Crveni križ uvijek nastojao pomoći susjedima i ovu mrežu vidim kao izvrsnu priliku za poboljšanje naše postojeće suradnje. Siguran sam da zajedničkim snagama možemo učiniti još više.“Izvršni predsjednik HCK Robert Markt prezentirao je rad Glavnog odbora Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u kojemu predstavlja Hrvatski Crveni križ, a ujedno i zastupa interese mreže „Susjedi pomažu prvi“. Markt se osvrnuo i na dosadašnji rad mreže te je iznio prijedloge za detaljnije definiranje uloge i obveza članova i promatrača, kao i ideje za administrativne promjene čime bi se unaprijedila i operativnost mreže. „Od samih začetaka ove inicijative želja nam je bila što bolje zajednički se pripremiti za odgovor na krizne situacije, ali i, naglašavam, pomoći susjednim nacionalnim društvima koja se nađu u situaciji u kojima im treba dodatna pomoć“, poručio je Markt.

Sudionici sastanka usvojili su dvogodišnji plan aktivnosti u području pripreme i odgovora na katastrofe te će u narednom razdoblju usvojiti i procedure rada mreže. Planom je definirano održavanje zajedničkih pripremnih vježbi, zajedničko prijavljivanje projekata te razmjena dobre prakse i iskustava iz područja pripreme i odgovora na katastrofe nizom praktičnih aktivnosti.

Tijekom boravka u Sofiji vodstvo Hrvatskog Crvenog križa posjetilo je i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u kojemu ih je primila veleposlanica Nj. E. Ljerka Alajbeg.