Završna konferencija projekta ARCI u Bruxellesu

06.12.2019.
Djelatnice Hrvatskog Crvenog križa sudjelovale su na završnoj konferenciji projekta ARCI -Aktivnosti Crvenog križa za integraciju preseljenih i premještenih izbjeglica koja je održana u Bruxellesu 4. i 5. prosinca 2019. godine.

Završna konferencija pod nazivom „Suradnja s preseljenim i premještenim izbjeglicama i tražiteljima azila i lokalnom zajednicom“ objedinila je 2 projekta: ARCI i AVAIL jer se oba projekta bave integracijom migranata i njihovim aktivnim uključivanjem u lokalnu zajednicu.

Naglasak konferencije bio je na uključivanju izbjeglica, ali i ključnih dionika iz lokalne zajednice u zajedničke aktivnosti kako bi se olakšao i ubrzao proces integracije. Na taj način izbjeglice imaju aktivnu ulogu kroz projektne aktivnosti različitih institucija i organizacija na lokalnoj razini te nisu samo pasivni promatrači u integracijskom procesu.

Na konferenciji su sudjelovali projektni partneri ARCI projekta: Bugarski i Njemački Crveni križ te Latvijski, Britanski, Irski i Talijanski Crveni križ kao projektni partneri AVAIL projekta.



Osim navedenih nacionalnih društava na konferenciji su sudjelovali i predstavnici drugih nacionalnih društava EU, međunarodnih organizacija i EU institucija (IOM, UNHCR, ICMC, EU komisija, Ured Crvenog križa pri EU) kao i predstavnici lokalnih vlasti i lokalnih kulturnih i sportskih organizacija.
Konferencija se sastojala od prezentacija aktivnosti oba projekta, panel diskusija tijekom kojih su sudionici imali priliku za pitanja i raspravu te priča migranata iz DR Kongo i Kameruna koji svoj status regulirali u Škotskoj odnosno Italiji.

Također, sudionici konferencije su imali priliku sudjelovati u 4 radionice:   
  • sudjelovanje izbjeglica i tražitelja azila i suradnja s lokalnim dionicima
  • sudjelovanje izbjeglica i tražitelja azila u razvoju aktivnosti zagovaranja
  • sudjelovanje lokalne zajednice kako bi se poboljšali izgledi za integraciju
  • sudjelovanje pružatelja usluga i razvoj lokalnih partnerstava kako bi se poboljšali izgledi za integracijuRadionicu „Sudjelovanje pružatelja usluga i razvoj lokalnih partnerstava kako bi se poboljšali izgledi za integraciju“ vodile su djelatnice Hrvatskog Crvenog križa u suradnji s Bugarskim Crvenim križem.
Drugi dan konferencije bio je namijenjen isključivo projektnim partnerima obaju projekata. U zajedničkoj raspravi, razgovaralo se o tome je li postignut cilj, je li sadržaj bio odgovarajući te jesu li sadržaj i poruke koje je konferencija željela prenijeti bili upućeni odgovarajućoj publici. Projektni partneri su također sudjelovali u radionici kojoj je bio cilj definirati buduće korake za aktivnosti kojima bi se unaprijedila integracija i koji su se do sada pokazali kao primjeri dobre prakse.

Konferencija je završila sastankom Strateške savjetodavne grupe u kojoj sudjeluju predstavnici nacionalnih društava uključenih u ARCI projekt te predstavnici međunarodnih organizacija. Razgovaralo se o projektu i promjenama u implementaciji koje su morale biti učinjene kod svakog nacionalnog društva u odnosu na početni projektni prijedlog. Također, razgovaralo se i o procjenjivanju izvedbe projekta te koje stavke treba navesti za opis pozicije vanjskog procjenitelja.

Ova aktivnost provedena je u okviru projekta „Aktivnosti Crvenog križa za integraciju preseljenih i premještenih izbjeglica (ARCI)“ koji financira Fond Europske unije za azil, migraciju i integraciju (AMIF). ARCI je dvogodišnji transnacionalni projekt čiji je nositelj Međunarodna Federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, a koji se provodi u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, Njemačkim Crvenim križem te Bugarskim Crvenim križem.