Završna konferencija integracijskog projekta

05.05.2022.
Dana 5. svibnja održana je završna konferencija projekta „Izgradnja sustavne i sveobuhvatne podrške osobama pod međunarodnom zaštitom razvojem uključivih socijalnih usluga“. Konferenciju je organizirao Hrvatski Crveni križ u suradnji s partnerima na projektu: Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Gradskim društvom Crvenog križa Karlovac te Gradskim društvom Crvenog križa Sisak.

Predstavljeni su ukupni rezultati projekta, kao i detaljne aktivnosti i izazovi s kojima su se susretali provoditelji projekta. Konferenciju je upotpunilo izlaganje iskustava djelatnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pri čemu se povela rasprava o teškoćama u postupku zapošljavanja visoko obrazovanih osoba te o preprekama s kojima se susreću.

Jedan od azilanata koji se zaposlio tijekom trajanja projekta je iznio svoje iskustvo: s kojim se izazovima trebao nositi, što je slično, a što različito u odnosu na njegovu zemlju porijekla te koliko mu je poznavanje jezika bilo važno u sveukupnom procesu integracije i zapošljavanju u Republici Hrvatskoj.

Završno izlaganje je imala suradnička organizacija Građanska inicijativa: Moj grad Sisak koji su iznijeli svoja iskustva u radu s azilantima na lokalnoj razini zajednice. Ukazano je na važnost suradnje organizacija koje rade s azilantima na njihovoj integraciji te puno boljim rezultatima kada je ona ostvarena.

Projekt „Izgradnja sustavne i sveobuhvatne podrške osobama pod međunarodnom zaštitom razvojem uključivih socijalnih usluga“ traje od 15. svibnja 2020. godine do 15. svibnja 2022. godine. Do 5. svibnja, u projekt je uključeno ukupno 220 osoba pod međunarodnom zaštitom, 85 volontera Crvenog križa i stručnjaka iz različitih organizacija koji rade s osobama pod međunarodnom zaštitom te 16 potencijalnih poslodavaca osoba pod međunarodnom zaštitom. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.