Završeno 22. Državno natjecanje mladih HCK: Slavile ekipe iz Osijeka i Zagreba

13.05.2018.

Na 22. Državnom natjecanju mladih koje je od 10. do 13. svibnja održano u Vinkovcima, slavile su ekipe iz Osijeka i Zagreba. Naime, prvo mjesto u kategoriji podmlatka osvojila je ekipa osječke OŠ Mladost (GDCK Osijek), a u kategoriji mladih pobijedila je ekipa 5. gimnazije iz Zagreba (GDCK Zagreb).Drugo mjesto u kategoriji podmlatka pripalo je OŠ Sesvete (GDCK Zagreb), a u kategoriji mladih osječkoj 2. gimnaziji (GDCK Osijek). Treće mjesto u kategoriji podmlatka osvojila je ekipa OŠ Stjepana Antolovića iz Privlake (GDCK Vinkovci), a u kategoriji mladih ekipa iz zadarske Medicinske škola Ante Kuzmanića (GDCK Zadar).

Proglašenje pobjednika koje je u veselom raspoloženju održano na središnjem vinkovačkom trgu, završeno je svečanim mimohodom s bakljama po uzoru na onaj koji se održava u Solferinu.

Na natjecanju je sudjelovalo 20 ekipa, odnosno 119 natjecatelja iz cijele Hrvatske. Riječ je o osnovnoškolcima i srednjoškolcima koji su pobijedili na školskim i međužupanijskim natjecanjima.Po prvi puta održano je i natjecanje realističnog prikaza ozljeda u sklopu kojega su natjecatelji pokazali zavidno znanje. Na kraju su slavili domaćini, ekipa iz Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci koja je ipak bila bolja od ostalih natjecatelja.


Uz natjecatelje i predstavnike društava Crvenog križa i Hrvatskog Crvenog križa, natjecanje mladih podržali su i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Josip Dabo, kao i predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje te predstavnici Ministarstva zdravstva.

Samom natjecanju prethodile su brojne edukativne i zabavne aktivnosti kroz koje su svi sudionici imali priliku predstaviti kraj iz kojeg dolaze i predstaviti članove svojih ekipa kroz različite oblike kreativnog izražavanja.Smještaj za natjecatelje bio je organiziran u športskoj dvorani Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića, koja je ujedno bila i škola domaćin, kako bismo sudionicima što više približili duh zajedništva, ali i prikazali na koji način se organizira zajednički smještaj u slučaju potrebe. Prehranu su osiguravali profesionalni kuhari  -volonteri Crvenog križa, a obroci su pripremani u terenskoj kuhinji.

22. Državno natjecanje mladih HCK proteklo je u ozračju 140. rođendana Hrvatskog Crvenog križa, a domaćini Gradsko društvo Crvenoga križa Vinkovci svim sudionicima i gostima osigurali su vrhunski organiziran događaj koji je još jednom pokazao snagu i zajedništvo Hrvatskog Crvenog križa.