Zaštita zdravlja od vrućine

17.06.2024.
Učestali porast temperature zraka, posebno u ljetnim mjesecima utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi u svijetu pa tako i u Republici Hrvatskoj, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te svi oni koji rade na otvorenom prostoru. Poduzimanjem pravodobnih preventivnih mjera može se smanjiti broj osoba oboljelih od vrućine.
 
Hrvatski Crveni križ sudjeluje u Radnoj skupini Ministarstva zdravstva za Klimatske promjene i zdravlje koja je izradila „Protokol o postupanju i preporuke za zaštitu od vrućine“, a koji obuhvaća potrebne postupke za pripravnost i djelovanje u slučaju opasnosti od toplinskog vala na lokalnoj i nacionalnoj razini.
 
Svake godine u razdoblju od 15. svibnja do 15. rujna Državni hidrometeorološki zavod aktivira i svakodnevno provodi sustav praćenja porasta temperature te objavljuje upozorenja na opasnost od vrućine i utjecaj toplinskih valova koji mogu djelovati na zdravlje ljudi. Više se može pronaći na poveznici: https://meteo.hr/prognoze.php?section=prognoze_specp&param=toplinskival_5
 
U vrijeme pojave toplinskih valova društva Hrvatskog Crvenog križa usmjeravaju svoj rad na obilazak socijalno ugroženih, bolesnih, nemoćnih i osoba starije dobi kojima je potrebna pomoć (podjela vode, dostava hrane, lijekova, prijevoz).

U nastavku donosimo preporuke o ponašanju u periodu visokih temperatura.