Započeli radovi izgradnje Centra Hrvatskog Crvenog križa za korisnike socijalnih usluga u zajednici

25.08.2021.
Započeli radovi izgradnje Centra Hrvatskog Crvenog križa za korisnike socijalnih usluga u zajednici
 
Hrvatski Crveni križ uveo je u posao ugovorenog izvođača radova Tekton gradnju d.o.o., uz prisustvo stručnog nadzora građenja i koordinatora zaštite na radu čime je započeo rok za izgradnju Centra Hrvatskog Crvenog križa za korisnike socijalnih usluga u zajednici. Ugovor s izvođačem radova potpisan je 09. kolovoza 2021., a ugovor za usluge stručnog nadzora građenja i koordinatora zaštite na radu – Koordinator II s tvrtkom Ivne građevina d.o.o. potpisan je 06. kolovoza 2021. godine.
 
Rok za izvođenje radova je 14 mjeseci od početka radova odnosno dana uvođenja u posao, a posao vrijedan 11.182.340,30 kuna Tekton gradnja će započeti uklanjanjem postojećeg objekta nakon čega će se izgraditi nova zgrada građevinske bruto površine 688,04 m2. Projektom je predviđeno i opremanje zgrade Centra HCK, a sve prema projektni-tehničkoj dokumentaciji koju je za Hrvatski Crveni križ izradila tvrtka Eko plan d.o.o.
 
Nova zgrada namijenjena je uspostavi novog nacionalnog skloništa za odrasle žrtve trgovanja ljudima i centra za izvaninstitucijsku podršku. Smanjenje broja institucijskih korisnika kroz izmještanje svih zatečenih žrtava iz postojećeg smještaja u novo sklonište transformirano u organizirano stanovanje i uspostava središta za izvaninstitucijsku podršku žrtvama direktno će pridonijeti procesu deinstitucionalizacije i transformacije, te će prevenirati institucionalizaciju žrtava u budućnosti. U novoj zgradi i uz korištenje nabavljene opreme osigurat će se izvaninstitucijska skrb i usluge za prosječno 15 žrtava godišnje u i izvan skloništa.