Započela velika Međunarodna terenska vježba timova za odgovor na krizne situacije

20.10.2022.
Na jezeru Šoderica u blizini Koprivnice danas je započela velika Međunarodna terenska vježba timova za odgovor na krizne situacije koju organizira Hrvatski Crveni križ uz podršku mreže Susjedi pomažu prvi.



U vježbi sudjeluje gotovo 500 sudionika iz svih dijelova Hrvatske, ali i inozemstva. Vježbi su se tako pridružili timovi Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca iz Španjolske, Italije, Turske, Albanije, Poljske, Bugarske i Slovenije. Provođenju vježbe nazočit će i čelnici Crvenih križeva iz spomenutih zemalja, vodstvo Međunarodne federacije Crvenoga križa i Međunarodnog odbora Crvenoga križa, kao i predstavnici državne i lokalne vlasti.



Po prvi puta u Hrvatskoj vježba će se odvijati istodobno na dvije lokacije uz kontinuiranu audio i video komunikaciju u stvarnom vremenu uz pomoć kamera za tijelo. Dio vježbe održava se u Nacionalnom logističkom centru Hrvatskog Crvenog križa u kojemu je smješten Krizni stožer koji upravlja kriznom situacijom, donosi odluke i koordinira suradnju s ostalim žurnim službama.



Istodobno se operacija provodi na terenu, na jezeru Šoderica, gdje timovi provode brojne aktivnosti kao da se poplava doista i događa – evakuacija, organizacija evakuacijskog centra, podjela humanitarne pomoći, psihosocijalna podrška, Služba traženja, prva pomoć i logistička podrška.



Vježba zapravo prikazuje pripravnost domaćih i međunarodnih timova Crvenoga križa u slučaju velike poplave i stanovništva odsječenog vodom koje treba evakuirati i spašavati. Poseban naglasak stavljen je na timove za spašavanje iz vode u otežanim uvjetima koji imaju zadatak spasiti stanovnike koji su ostali zarobljeni na otoku i odsječeni od ostatka svijeta, a to će činiti uz pomoć čamaca za spašavanje i specijaliziranih plovila Rescue Runner.



Vježba prati tijek krizne situacije kao što bude i u stvarnim situacijama te donosi uvid u čitav niz postupaka koji se moraju poduzeti u vrlo kratkom vremenu kako bi se operacija odgovora na krizu mogla uspješno provesti.