Vrijedne aktivnosti društava Crvenoga križa u svrhu podizanja svijesti o važnosti zaštite okoliša

23.05.2024.
Diljem Hrvatske društva Crvenog križa tjednima su aktivno sudjelovala u obilježavanju Dana Planeta Zemlje, pokazujući na taj način predanost očuvanju okoliša i podizanju svijesti o negativnim posljedicama klimatskih promjena.

Ovogodišnjom inicijativom, izradom vertikalnih vrtova Crvenog križa od recikliranog materijala i provođenjem edukativnih radionica na temu negativnih posljedica klimatskih promjena u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, društva Hrvatskog Crvenog križa u svojim lokalnim zajednicama angažirala su se u podizanju svijesti koja je ključne za postizanje pozitivnih promjena u zajednici i šire.

Proteklih tjedana Hrvatsku su zazelenili vertikalni vrtovi Crvenog križa, terariji te vrtovi koje su naši volonteri sadili s korisnicima i za korisnike, a kako im je bilo pogledajte u nastavku:




 
 
 

  
















Provedba edukativnih radionica s temama očuvanja i zaštite okoliša te istovremeno smanjivanja negativnih posljedica klimatskih promjena iznimno je važna u podizanju svijesti o ovome globalnom problemu, a posebice među najmlađima. Kroz radionice prilagođene različitim dobima, od vrtićke do srednjoškolske dobi, djeca i mladi su imala priliku naučiti o važnosti očuvanja okoliša te kako svatko od nas može doprinijeti pozitivnim promjenama.

Naši vrijedni volonteri i djelatnici u proteklom su tjednu u odgojno - obrazovnom sustavu na području cijele Republike Hrvatske proveli radionice: "Super heroj", "Ugljični otisak", "Staklenički plinovi" i "Parlaonica" koje su osmišljene kako bi djeci i mladima pružile interaktivno iskustvo u učenju o negativnim posljedicama klimatskih promjena na način koji je prilagođen njihovoj dobi i razumijevanju.

Također, u brojnim vrtićima diljem Hrvatske organiziralo se i čitanje slikovnice Hrvatskog Crvenog križa „Žabac i izgubljeni dom“, a neki Klubovima mladih organizirali su i kviz na temu očuvanja okoliša.

















Sudjelovanje društava Hrvatskog Crvenog križa u obilježavanju Dana Planeta Zemlje 2024. svjedoči o važnosti suradnje i zajedničkog djelovanja u borbi protiv negativnih posljedica klimatskih promjena. Kroz izradu vertikalnih vrtova i provođenje edukativnih radionica, volonteri i djelatnici društava Hrvatskog Crvenog križa pokazali su predanost očuvanju okoliša te su potaknuli pozitivne promjene u svojim lokalnim zajednicama. U aktivnostima povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje sudjelovalo je više od 700 sudionika i 80 volontera na području cijele Republike Hrvatske. Ovi rezultati služe kao inspiracija i poticaj za daljnje akcije i angažman u zaštiti naše planete za nas i buduće generacije.