Volonterstvo – aktivnost koja mijenja svijet nabolje

01.12.2021.
Hrvatski Crveni križ redovito održava trening za trenere za koordinatore volontera kako bi ojačao kapacitete društava Crvenog križa te kontinuirano doprinosio sustavu razvoja volonterstva u Hrvatskom Crvenom križu. Nakon završene edukacije, sudionicima treninga koji se ove godine održao u svibnju, ponuđen je niz različitih zadatka kojima je cilj ojačati i unaprijediti sustav volontiranja u lokalnim društvima Hrvatskog Crvenog križa i nastaviti prenositi stečena znanja o volonterstvu. Ponuđeni zadatci koje su sudionici mogli odabrati i potom realizirati bili su raznovrsni. Od osmišljavanja kampanja s ciljem poticanja na volontiranje i regrutacije novih volontera, održavanje Osnovnog stupnja edukacije o volonterstvu do prezentacije preventivno edukativnih programa u kojima sudjeluju volonteri u školama i vrtićima.

U aktivnosti su sudjelovala sljedeća društva Crvenog križa: Daruvar, Grubišno Polje, Ivanec, Knin, Korčula, Križevci, Nova Gradiška, Rijeka, Sisak, Slavonski Brod, Slunj, Valpovo, Vrbovsko, Zaprešić.
Uspješno su realizirali odabrane zadatke te time doprinijeli stvaranju poticajnog okruženja za razvoj volonterstva u svojim lokalnim sredinama.

Djelatnici i volonteri iz gradskih društava Crvenog križa Daruvar i Križevci izradili su SWOT analizu za spremnost uključivanja volontera u svoje društvo i detektiranje snaga i slabosti koje se odnose na njihov volonterski angažman i međuljudske odnose u volonterskom timu. Zaključili su da im je provođenje SWOT analize pomoglo snažnije prepoznati prednosti vlastitog volonterskog djelovanja, kao i vanjske i unutarnje faktore koji utječu na uključivanje volontera u njihova društva.



Društva Crvenog križa Grubišno polje, Ivanec, Rijeke i Zaprešića proveli su Osnovni stupanj edukacije volontera i educirali volontere o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i njegovim načelima, međunarodnom humanitarnom pravu i Hrvatskom Crvenom križu, Zakonom o volonterstvu, Etičkom kodeksu volontera i Etičkom kodeksu Hrvatskog Crvenog križa. Edukacija se sastoji  i od praktičnog dijela koji uključuje sudjelovanje na tečaju osnovnih postupaka održavanja života.

Predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Vrbovsko organizirali su edukaciju volontera i, u suradnji s planinarskim društvom Rudač, planinarski izlet za volontere na vrh Bijela kosa.

Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo odabralo je i provelo četiri zadatka: izradili su bazu podataka volontera, radi preglednosti i objedinjavanja informacija o volonterima na jednom mjestu. Također, proveli su radionice u školama i vrtićima na teme iz programa „Odgoj za humanost od malih nogu“, Osnovni stupanj edukacije volontera te izradili plakat s ciljem pozivanja novih volontera na uključivanje u volonterske aktivnosti društva.

Volonteri i djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška odabrali su kreativni zadatak osmišljavanja pjesme posvećene volonterima Hrvatskog Crvenog križa, organizirali su druženje volontera na nivou županije i u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Slavonski Brod osmislili su nagradu za svoje najzaslužnije volontere. Nagrada je bila organizirano ljetovanje u odmaralištu gradskog društva Crvenog križa Županja koje se nalazi u Rogoznici. Na taj način je korisnicima slabije imovinske moći, ali i volonterima koji se žele međusobno družiti i upoznati, omogućen odlazak na ljetovanje.



Djelatnici i volonteri Gradskog društva Slavonski Brod osmislili su video u kojem sami volonteri govore o važnosti i prednostima volontiranja te na uključenje u volonterske aktivnosti pozivaju nove volontere. Osim toga, izradili su i bazu podataka volontera kao alat koji im omogućuje objedinjeni uvid u znanja, kompetencije, dostupnost, ostvarene volonterske sate i druge važne informacije o svojim volonterima.

U Gradskom društvu Crvenog križa Korčula odabrali su izraditi bazu podataka volontera radi lakšeg praćenja i evaluacije rada volontera, dok su volonteri u Gradskom društvu Crvenog križa Sisak izradili katalog volonterskih pozicija i popisali volonterske aktivnosti koje se u njihovom društvu na tim pozicijama obavljaju.

Predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Slunj osmislili su promotivni plakat koji poziva nove volontere da se pridruže njihovom volonterskom timu i svoje vrijeme poklone za dobrobit drugih. Volonteri u gradskom društvu Crvenog križa Knin kreirali su na društvenim mrežama objave edukativnog sadržaja kojima je cilj informirati javnost o djelovanju Hrvatskog Crvenog križa i potaknuti ljude na volontiranje.

Sudionici koji su sudjelovali u ovoj aktivnosti navode da im je iskustvo edukacije za koordinatore volontera Hrvatskog Crvenog križa i provedbe odabranih zadataka pomoglo u osmišljavanju novih ideja i rješenja za razvoj volonterskih aktivnosti i osnaživanje volonterskih kapaciteta u radu njihovih društava Crvenog križa.

Hrvatski Crveni križ će svojim edukacijama i aktivnostima i nadalje podržavati razvoj i unaprjeđenje volonterstva na razini svih društava Hrvatskog Crvenog križa.

Hrvatski Crveni križ zahvaljuje svim sudionicima edukacije za koordinatore volontera na suradnji i uspješno odrađenim volonterskim zadatcima.