Više od 800 ljudi diljem Hrvatske pronijelo Svjetlo za humanost

09.05.2018.
U povodu Svjetskog dana Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca i 140 godina postojanja u Hrvatskoj, Hrvatski Crveni križ na glavnim je gradskim trgovima održao bakljade uz poruku „Svjetlo za humanost“.

U zagrebačkom mimohodu s bakljama, od Zrinjevca do Markova trga, sudjelovalo je nešto više od 150 djelatnika i volontera HCK, a pridružio se i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Osim u Zagrebu, bakljade su organizirane i u Dubrovniku te Zadru – gradovima u kojima je uz Zagreb, prije 140 godina, osnovan Hrvatski Crveni križ.

Dubrovačka se bakljada kretala od Pila prema Stradunu, a završila je kod crkve Svetoga Vlaha. Svjetlo za humanost nosilo je dvjestotinjak volontera i djelatnika Crvenoga križa, a podršku poruci pružio je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Baklje su zapaljene i u Osijeku koji već desetljećima daje ogroman doprinos u skrbi za najranjivije u društvu. Osječki mimohod kretao se s Trga Slobode na Korzo, a završio je na Visećem mostu. Okupio je više od četiri stotine ljudi, a održan je i prigodan program uz prikazivanje videa inspiriranih radom Crvenog križa i čitanjem ulomaka iz knjige „Sjećanje na Solferino“ Jean-Henryja Dunanta.

U Zadru se okupilo nešto više od 80 volontera i djelatnika Crvenog križa. Svjetla za humanost nosili su od Narodnog trga, pa Kalelargom do Pozdrava suncu.

Bakljade u Dubrovniku, Osijeku, Zadru i Zagrebu održali smo u želji da skrenemo pozornost javnosti na važnost humanosti i uvažavanje svakog pojedinca i zajednice.

Fotografije iz Osijeka: Davor Lončarić/HRT