Uz pomoć EU fondova, HCK osigurava pomoć za 85 tisuća najsiromašnijih u Hrvatskoj

16.05.2019.
U želji da pomogne što većem broju građana u potrebi, Hrvatski Crveni križ provodi projekte za koje sredstva osigurava Europska unija. Jedan takav upravo je u tijeku, a sredstva za njega osigurana su posredstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Riječ je o projektu “Humanitarni paket za središnju Hrvatsku II” koji je započeo 2. srpnja 2018 i svojevrsna je druga faza projekta financiranog putem Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), a koji traje do 1. srpnja 2019. godine.
 
Tijekom provedbe projekta podijeljeno je ukupno 40.805 paketa hrane te 21.290 paketa higijene za 12.195 krajnjih korisnika, a u tijeku je nabava paketa školskog pribora za oko 950 djece od 1. do 4. razreda osnovne škole. U ovoj fazi projekta tiskat će se i prošireno izdanje socijalne kuharice koje će se obogatiti novim receptima te će se nadograditi IT platforma uspostavljena kroz FEAD projekt Humanitarni paket za središnju Hrvatsku. Osim navedenih aktivnosti, HCK kroz projekt održava i različite korisne edukacije i radionice te stručna usavršavanja za djelatnike i volontere iz 24 partnerska društva koji svoja znanja prenose dalje na krajnje korisnike. Među ostalim, u edukacijama i radionicama naglasak je stavljen na savjetovanje korisnika o korištenju prava iz sustava socijalne skrbi i boljem povezivanju s nadležnim centrima za socijalnu skrb zbog utvrđivanja potreba na terenu.

U projektima sudjeluje 106 društava CK

 
Aktualno je još i 11 projekata koja provode društva Crvenog križa, a koja se financiraju iz FEAD-a. Ukupna vrijednost svih 12 projekata, uključujući i spomenuti HCK projekt, je 50.326.033,50 kuna, a namijenjeni su za kupnju 237.000 paketa hrane, 150.000 paketa higijene te 11.00 komada školskog pribora i školske opreme (odjeća i obuća za tjelesni odgoj). Ta pomoć namijenjena je za 80.780 osoba koji ulaze u jednu od sljedećih kategorija: samci i kućanstva primatelji zajamčene minimalne naknade; osobe starije od 65 godina u samačkom ili u dvočlanom kućanstvu s prosječnim mjesečnim primanjem  do 1.500 kn, odnosno do 2.000 kn za dvočlano kućanstvo; samohrani roditelji s ukupnim primanjima kućanstva nižim od iznosa bruto minimalne plaće u RH; obitelji s troje i više djece s mjesečnim primanjima ukupno nižim od 6.025 kuna kao iznosa prosječne neto plaće za svibanj 2016; iznimno, samci ili obitelji s jednim ili više zaposlenih od kojih nitko nije dobio plaću dulje od tri mjeseca, ostali nezaposleni ili zaposleni bez ili blokiranih primanja, te obitelji koje zbog različitih razloga ne mogu zadovoljiti osnovne životne potrebe i privremeno su u problemu.


 
U podjelu paketa hrane i higijene koji su obuhvaćeni s navedenih 12 projekata, uključeno je 106 gradskih i općinskih društava Crvenoga križa što pokazuje da je pokriveno gotovo cijelo područje Republike Hrvatske.
 
 
„Uz pomoć FEAD-a, društva Crvenoga križa daju velik doprinos u borbi protiv siromaštva i poboljšanju osnovnih životnih uvjeta za najpotrebitije stanovnike RH, pogotovo one koji žive u ruralnim područjima“, ističe Marija Dugalić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Županja koje je nositelj jednog od 12 spomenutih FEAD projekata.
 
Dodaje kako su korisnici iznimno zadovoljni ovim projektom: „Za njih to znači redovna humanitarna pomoć na koju mogu računati i s kojom mogu planirati. Korisnicima je to iznimno važno.“
 
GDCK Županja projekt provodi na području čak tri županije. „Mi imamo 11.500 korisnika i svaki od njih nekoliko puta godišnje dobije paket. U većini slučajeva, pakete im nosimo na kućni prag. Budući da radimo na području županija koje spadaju u najmanje razvijena područja u RH, vidimo da su potrebe ljudi velike i zato nas raduje što možemo pomoći“, kaže Dugalić.
 
Osim humanitarne pomoći, napominje Dugalić, iznimno su važne i edukacije koje se provode u sklopu projekta: „Provode se i edukacije i radionice koje smatram važnima jer ljudima prenose znanje koje im onda pomaže u daljnjem životu. Primjerice, mi smo imali radionice o uzgoju povrtlarskih kultura i pripreme zimnice. To su iznimno korisne stvari jer ljudima tako dajete alate da si na neki način i sami pomognu.“

 
FEAD započeo još 2016.

 
S provedbom FEAD-a, odnosno projekta „Humanitarni paket za središnju Hrvatsku“ koje je odobrilo Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, HCK je započeo još 2016. godine. U projektu je tada, osim Hrvatskog Crvenog križa, sudjelovalo i 28 gradskih i općinskih društava Crvenoga križa s područja Zagrebačke, Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Karlovačke županije.
 
Tijekom provedbe projekta, od 30. rujna 2016. do 29. rujna 2017. godine, najpotrebitijim sugrađanima podijeljeno je ukupno 63.345 paketa hrane i 30.499 paketa higijenskih potrepština. Osnovni paketi hrane i higijene sadržavali su osnovne namirnice i higijenske potrepštine za jednu osobu te su se dijelili odraslima i starijim maloljetnicima te djeci - njih ukupno 21.052. Prvenstveno su to bili primatelji zajamčene minimalne naknade, stariji od 65 godina i obitelji s djecom s niskim prihodima.
 
Kroz projekt je realizirana i ideja o stvaranju IT platforme kako bi se olakšalo prikupljanje i arhiviranje dokumenata i informacija o provedbi projekta između prijavitelja i partnera te kako bi se lakše pratila podjela paketa krajnjim korisnicima. Također je tiskana i socijalna kuharica koja je podijeljena korisnicima projekta. Osim klasičnih recepata, ta je kuharica sadržavala i  informacije o najučinkovitijim načinima korištenja namirnica te o pripremi jednostavnih, nutritivno vrijednih kuhanih obroka uz mali novčani iznos.


 
Taj je projekt obuhvatio područje sjeverozapadne i središnje Hrvatske, ali se uz njega provodilo još pet projekata podjele humanitarne pomoći u hrani i higijeni financiranih iz FEAD-a. U toj podjeli sudjelovalo je 91 gradsko i općinsko društvo Crvenog križa čime je bilo pokriveno gotovo cijelo područje Republike Hrvatske.
 
Svi ti projekti obuhvatili su 89.316 najsiromašnijih građana. Ukupan iznos koji su društva Crvenog križa povukla putem FEAD projekata je 42.390.237,04 kuna, a podijeljeno je 286.323 paketa hrane, 132.632 paketa higijene te oko 2.000 paketa školskog pribora.
 
Usto, i u toj svojevrsnoj prvoj fazi FEAD-a održavane su edukacije i radionice. Naglasak je bio na temama financijske pismenosti i upravljanja kućnim budžetom. Korisnici koji su bili obuhvaćeni projektom, iznimno su pozitivno reagirali na sve učinjeno te su ustvrdili kako su im životne okolnosti bile olakšane.