Ususret Svjetskom danu darivatelja krvi: Redovito darivanje krvi i plazme iznimno je važno!

05.06.2023.
Bliži se Svjetski dan darivatelja krvi koji se obilježava svake godine 14. lipnja, a društva Crvenoga križa već su počela provoditi aktivnosti kojima je cilj promicanje darivateljstva krvi u Republici Hrvatskoj. Tako je protekloga vikenda Gradsko društvo Crvenoga križa Varaždin organiziralo tradicionalne X. Sportske igre dobrovoljnih davatelja krvi.

U sportskim igrama sudjelovali su darivatelji ekipa JVP Varaždin, HVIDRA  Varaždin, UDVDR Klub Gornji Kneginec, Opće bolnice Varaždin, DVD Lužan Biškupečki i Zatvora u Varaždinu. Ukupno 60 darivatelja natjecalo se u disciplinama mali nogomet, viseća kuglana  i pikado.



Prvo mjesto u disciplini malog nogometa osvojila je ekipa OB Varaždin, u disciplini viseće kuglane  HVIDRA  Varaždin, a u disciplini pikado ekipa Zatvora u Varaždinu, a plakete i zahvalnice uručene su svim sudionicima.



Slogan ovogodišnje kampanje Svjetskog dana darivatelja krvi je "Daruj krv, daruj plazmu, dijeli život, čini to redovito".

Porukom se želi osvijestiti važnost redovitog darivanja krvi i krvne plazme, uz posebno davanje pozornosti osobama koje su dugotrajno ovisne o transfuziji krvi i krvnim pripravcima.

Ovom prigodom želi se istaknuti i važnost održavanja zdravlja i kvalitete života svih pojedinaca, kao i samih darivatelja krvi kao temelja izgradnje zdravog društva.

Najveći broj potrebnih doza krvi u Republici Hrvatskoj i dalje osiguravaju darivatelji krvi okupljeni u Hrvatskom Crvenom križu – oni osiguravaju čak 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi! Hrvatski Crveni križ u svojim redovima trenutno broji oko 150 000 aktivnih darivatelja krvi (žene 20 posto, muškarci 80 posto ). Zabilježeno su i 9292 osobe koje su prvi puta dale krv.