Uspostava mreže spasilačkih postaja HCK za spašavanje na moru u otežanim uvjetima

06.06.2019.
Služba spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa razvija se u vodeću organizaciju na području osposobljavanja spasilaca, prevencije nesreća, spašavanja na vodi i pružanja prve pomoći stradalima na vodi u Republici Hrvatskoj. Usto, posjeduje i mrežu društava Crvenog križa na obalnom području i najveću bazu osposobljenih i iskusnih spasilaca iz vode.
 
Kao nadogradnja na osnovnu djelatnost razvoja spasilačkih službi na kupalištima, unutar službe razvijena je i napredna edukacija specijalističkih interventnih timova (SIT) za spašavanje iz vode u otežanim uvjetima.
 
„Specijalistički interventni timovi imaju temeljnu zadaću djelovanja u poplavljenim područjima, ali su educirani i za djelovanje u izvanrednim uvjetima i na moru. Samostalno i kroz suradnju s Obalnom stražom oružanih snaga RH uvježbava se djelovanje na spašavanju osoba iz mora u priobalnom i otvorenom moru“, pojašnjava Silvana Radovanović, voditeljica HCK Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja.


 

Novi projekt za spašavanje u moru

 
Na osnovu višegodišnjeg iskustva spasioca koji rade u spasilačkim postajama na plažama, uočena je potreba za djelovanjem u izvanrednim uvjetima na moru (iznenadni neverini ili olujni uvjeti) koje nije moguće organizirati kroz redovito djelovanje spasilačkih postaja.
 
„Slučajevi kupača, surfera, kajakaša i slično koji se zateknu u moru i nisu u stanju sigurno izaći na obalu, sve su češća pojava, a nerijetko završavaju i utapanjem“, naglašava Radovanović.   
 
Upravo zbog toga pokrenut je projekt uspostave mreže spasilačkih postaja za spašavanje na moru u otežanim uvjetima na lokacijama duž Jadranske obale. Projekt je pokrenut u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, a cilj mu je daljnje podizanje razine sigurnosti turista u Republici Hrvatskoj.
 
„U veljači 2019. godine donesene su izmjene Pomorskog zakonika u kojemu se uvodi mogućnost uključivanja određenog broja dobrovoljaca u sustav traganja i spašavanja na moru, što podupire provedbu spomenutog  projekta. Spasilačke postaje HCK djelovale bi na nekoliko razina kako bi se što učinkovitije mogla pružiti pomoć unesrećenima“, naglašava Radovanović.
 
Dodaje kako Hrvatski Crveni križ redovito educira spasioce za popunjavanje svojih specijalističkih interventnih timova za spašavanje na vodi u otežanim uvjetima: „Stotinu  pripadnika SIT-a za spašavanje na vodi u otežanim uvjetima ima dugogodišnje iskustvo u spasilačkim akcijama u priobalnom morskom pojasu i na poplavljenim područjima. U takvim situacijama spasioci na vodi djeluju u iznimno dinamičnom okruženju koje stalno zahtjeva prilagodbu novonastaloj situaciji. U skladu s tim, organiziramo  vježbe i simulacije u cilju usavršavanja znanja i vještina spasilaca.“

Zajedničko djelovanje za učinkovitije spašavanje

 
Uključivanje spasilaca Hrvatskog Crvenog križa kao specijaliziranih članova za spašavanje na moru u posade SAR-a (search and rescue) plovila, pruža se direktna potpora nadležnim službama u traganju i spašavanju na moru.
 
Kako navodi Radovanović, u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture  dogovorit će se pozicije spasilačkih postaja HCK u skladu s potrebama na terenu, odnosno kritičnim lokacijama: „Samo zajedničkim djelovanjem i koordinacijom svih čimbenika u sustavu traganja i spašavanja na moru možemo pridonijeti  brzom i učinkovitom spašavanju života na moru.“
 
Hrvatski Crveni križ već 23 godine sustavno radi na jačanju sigurnosti turista u Republici Hrvatskoj. „Mi imamo znanje i ljudske resurse, a to nas čini pouzdanim partnerom sustava spašavanja na moru. Na tim temeljima razvijamo i nove projekte svjesni da je danas sigurnost u turizmu važnija nego ikada“, zaključuje Radovanović.

 
Razine djelovanja spasilačkih postaja HCK bit će provedene:

  • samostalno - samostalno izvođenje akcija spasilačkog tima HCK na poziv drugih službi
  • kao dio posade spasilačkog plovila - spasioci plivači djeluju kao dio posade broda drugih organizacija (Lučke kapetanije, Pomorske policije, Obalne straže RH)
  • kao pridruženi tim - spasilački tim HCK s vlastitim plovilima se ukrcava na veće brodove drugih službi (Obalna straža RH) i djeluje samostalno pod operativnim zapovjedništvom kapetana broda