Uručene Državne nagrade za humanitarni rad i za volontiranje za 2021. godinu

06.07.2022.
6. srpnja 2022. godine, svečano su dodijeljene Državne nagrade za humanitarni rad i Državne nagrade za volontiranje za 2021. godinu.

Na svečanoj dodjeli ispred Hrvatskog Crvenog križa sudjelovale su zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa (HCK), Marina Pinjagić Telak i voditeljica Službe za rad s mladima, volonterima i Škole HCK u ulozi predsjednice Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva, Ivana Zadražil Vorberger.



Dobitnici godišnje Državne nagrade za humanitarni rad za 2021. godinu su Udruga žena sv. Nedjelja „Mendula“ te Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.



Državna nagrada za volontiranje najviše je priznanje što ga Republika Hrvatska svake godine dodjeljuje za volontiranje, doprinos promicanju volonterstva i druge volonterske aktivnosti. Državne nagrade za volontiranje dodjeljuju se u tri kategorije: volonter/volonterka, koordinator/koordinatorica volontera i organizator volontiranja. U kategoriji volonterka godine nagrada je dodijeljena Anji Dergez, mladoj svestranoj osobi koja je spremna na neprestano učenje i kontinuirano aktiviranje i sebe i cijele lokalne zajednice u kojoj djeluje. U kategoriji koordinatorice volontera nagrada je dodijeljena gospođi Oliveri Kapetanović koja koordinira volontere u palijativnoj skrbi La Verna te kontinuirano naglašava i komunicira važnost angažmana volontera kao dodatnog resursa u palijativnoj skrbi, te potiče i suradnike na veću otvorenost u njihovom angažmanu. U kategoriji organizator volontiranja nagradu je dobio Centru za nestalu i zlostavljanu djecu koji postoji već više od 10 godine i svoje usluge pruža u više gradova diljem Republike Hrvatske te uključuje volontere u brojne aktivnosti, a njihov se broj kontinuirano povećava od početka djelovanja Centra.



Za Državnu nagradu za volontiranje, ove godine, pristigao je najveći broj prijava ikad, čak njih 50. Ivana Zadražil Vorberger u prigodnom govoru na svečanosti dodjele istaknula je “Svaka prijava bila je  na svoj način posebna, jedinstvena i neponovljiva ljudska priča u kojoj se ocrtavala humanost, požrtvovnost, empatija i velika života energija za jedan bolji i ljepši svijet te svaka od njih na svoj način zaslužuje nagradu“, a pobjednicima je čestitala što služe „kao primjer i u ovom brzom, nepredvidivom i dinamičnom društvu poklanjaju drugima najveći luksuz današnjice- vrijeme“.