Uručena volonterska priznanja za 2020. godinu

14.05.2021.
Na svečanoj sjednici Glavnog odbora Hrvatskog Crvenog križa, u prostorima Nacionalnog logističkog centra Hrvatskog Crvenog križa, pobjednicama u kategorijama „Volonter/ka godine“ , „Volonterski tim godine“ i „Posebno volontersko priznanje“ uručena su priznanja za 2020. godinu. Zahvale za prošlogodišnje volontiranje upućujemo svim volonterima, nominiranima u svim kategorijama, a posebno nagrađenima.

Volonterom 2020. godine proglašen je Miroslav Kanisek koji volontira u Društvu Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije. Miroslav je dugogodišnji voditelj podmlatka i mladih u Osnovnoj školi „Đuro Ester“ u Koprivnici te je bio uključen u mnoštvo aktivnosti Crvenog križa: od prijema u pomladak učenika prvih razreda, pripreme učenika za natjecanja mladih, organizaciju učenika u provođenje akcije Solidarnost na djelu, prikupljanje i podjelu  humanitarne pomoći te je provodio razne edukativne aktivnosti i poticao mnoge generacije učenika na volontiranje. Usprkos i unatoč godini koju su obilježili epidemija koronavirusa i potresi, Miroslav Kanisek je inicirao, pokrenuo i vodio Klub dijabetičara Slatko srce u Društvu Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, koji prvenstveno okuplja djecu oboljelu od dijabetesa i njihove roditelje.  Miroslavova svestranost i neiscrpna energija motiviraju članove Kluba, ali i druge suradnike na dodatne angažmane, a svoje ideje pretvara u realizaciju vrlo brzo i konstruktivno u suradnji s ostalim članovima Kluba.



Priznanje za Volonterski tim godine pripalo je Volonterskom timu Gradskog društva Crvenog križa Makarska koji je sudjelovao u nizu različitih vrsta aktivnosti kojima su u specifičnim uvjetima pandemije COVID-19 doprinijeli očuvanju zdravlja zajednice. Osim aktivnosti osmišljenih kao odgovor na pandemiju COVID-19, članovi tima sudjelovali su i u nizu drugih aktivnosti organiziranih od strane društva Crvenog križa. Važno je istaknuti doprinos ovog volonterskog tima upravo u odgovoru na pandemiju COVID-19, te iznimno velikom broju održanih edukacije o novom koronavirusu, kao i preventivnim i zaštitnim mjerama od strane članova volonterskog tima.  



Posebno volontersko priznanje dodijeljeno je Volonterskom timu „Pomagači za mlade iz alternativne skrbi“. Josipa Samardžija i Igor Ignac čine ovaj jedinstveni volonterski tim. Ističu se jer su prvi postali educirani vršnjački pomagači za mlade iz alternativne skrbi pri Gradskom društvu Crvenog križa Čakovec, a posebno za mlade korisnike socijalne usluge udomiteljstva. Obzirom da su i sami izašli iz sustava alternativne skrbi, željeli su pomoći ostalim mladima u osamostaljivanju. Kroz program vršnjaka pomagača, volonteri su direktno radili s mladima iz alternativne skrbi i doprinijeli njihovom socijalnom uključivanju, ali i osobnom rastu i razvoju.



Čestitke i zahvale svim volonterima Crvenoga križa, a posebno nagrađenima, uputili su dr. Josip Jelić, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa i svi članovi Glavnog odbora Hrvatskog Crvenog križa.

Uslijed potresa koji je prošle godine pogodio Zagreb te razornog potresa koji je krajem godine pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, a oboje tijekom pandemije COVID-19, svi smo se našli u vrlo stresnoj i izazovnoj situaciji prilikom koje je ključno bilo brzo se organizirati te efikasno reagirati. Zahvaljujući brzom odazivu i angažmanu brojnih volontera, zajedničkim smo snagama uspjeli u našoj misiji humanosti i pomoći ljudima kojima je pomoć bila potrebna.



Hrvatski Crveni križ zahvaljuje svim volonterima koji su ustrajno i nesebično pružili, ali i nadalje pružaju svoja znanja, vještine i vrijeme u odgovoru na novonastale situacije. Hvala svim volonterima na hrabrosti, solidarnosti te golemom trudu koji su iskazali kako bismo zajedno, u vrlo izazovnim vremenima, pravovremeno osigurali pomoć i podršku ljudima u potrebi.
Dragi volonteri vi ste naša velika snaga i ponos Hrvatskog Crvenog križa, vi ovaj svijet mijenjate nabolje!