Uručena godišnja volonterska priznanja Hrvatskog Crvenog križa za 2021. godinu

13.05.2022.
Dana 13. svibnja 2022. godine predsjednik Hrvatskog Crvenog križa prim. dr. Josip Jelić uručio je volonterska priznanja za 2021. godinu. Volonterkom 2021. godine proglašena je gospođa Manda Šikić koja volontira u GDCK Županja, a priznanje za „Volonterski tim godine“ dodijeljeno je Volonterskom timu GDCK Sisak za odgovor na kriznu situaciju. Prigodni program i druženje održano je u prostorijama Hrvatskog Crvenog križa, a proglašenim dobitnicima volonterskih priznanja te svim volonterima Crvenog križa zahvalili su predsjednik Hrvatskog Crvenog križa prim. Josip Jelić, dr. med., izvršni predsjednik Robert Markt, zamjenica izvršnog predsjednika Marina Pinjagić Telak, te ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Županja Marija Dugalić i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Sisak Igor Čičak.



Gospođa Manda Šikić koja je dobila priznanje u kategoriji "volonter/ka godine" već godinama volontira u Gradskom društvu Crvenog križa Županja, a tijekom 2021. godine ostvarila je ukupno 696 volonterskih sati. Gospođa Šikić već četiri godine kao volonterka GDCK Županja vodi Centar za distribuciju humanitarne pomoći u Gunji, u sklopu kojega je u svakodnevnom i neposrednom kontaktu s korisnicima te je svojim nesebičnim zalaganjem i predanim radom u prikupljanju i distribuciji humanitarne pomoći i donacija pomogla u ublažavanju posljedica siromaštva i podizanja kvalitete života mnogim svojim sugrađanima u potrebi. Tijekom 2021. godine gospođa Šikić je volontirala i na aktivnostima koje su bile usmjerene na pomoć u kriznoj situaciji uzrokovanoj razornim potresom na području Sisačko-moslavačke županije. Isprva je prikupljala i sortirala humanitarnu pomoć za stradalo stanovništvo u Centru za distribuciju humanitarne pomoći u Gunji, a potom je i sama volontirala na terenu u Petrinji gdje je bila zadužena za sortiranje i pakiranje donacija i humanitarnih paketa te podjelu toplih obroka stradalom stanovništvu. Manda Šikić je svojoj lokalnoj zajednici vidljiv primjer kako istinski živjeti humanitarne vrednote i vrednote Crvenog križa kroz volontiranje i nesebično davanje ljudima u potrebi, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost, a zajednica joj to vraća povjerenjem i mnogobrojnim pohvalama.



Priznanje za „Volonterski tim godine“ dodijeljeno je Volonterskom timu Gradskog društva Crvenog križa Sisak za odgovor na kriznu situaciju. Volonterski tim GDCK Sisak proteklu 2021. godinu djelovao je u iznimno teškim okolnostima koje su izazvane razornim potresom na području cijele Sisačko-moslavačke županije. Tim je bio aktivan od početka krize i djelovao je u raznim aktivnostima vezanima za ublažavanje posljedica potresa kroz terenski rad, obuhvaćajući široko područje. Volonterski tim GDCK Sisak u 2021. godini ukupno je ostvario 11.785 sati, što vrlo jasno pokazuje koliko su vremena volonteri nesebično izdvojili da bi pomogli i bili pri ruci svojim sugrađanima koji su se zatekli u nevolji. Tim je svakodnevno sudjelovao u prikupljanju i distribuciji humanitarne pomoći na terenu i u centrima za podjelu, brinuli su o osobama smještenim u privremenim prihvatnim centrima, pružali su psihosocijalnu podršku stradalom stanovništvu, u Centralnom skladištu prikupljali su i organizirali prihvat humanitarne pomoći te i obilaze korisnike u kolektivnim smještajima evidentirajući njihove potrebe i pružajući im psihosocijalnu podršku. Volonterski tim GDCK Sisak za odgovor na kriznu situaciju čine različiti ljudi od kojih su neki dugotrajni, a neki među njima novi volonteri Crvenog križa, no ono što im je zajedničko, osim želje i neumorne volje za pomaganjem je i to da su neki među njima i sami žrtve posljedica potresa jer su njima ili njihovim bližnjima stradali domovi, a svi oni žive na području koje je u blizini epicentra. Međutim, to ih nije pokolebalo u želji i spremnosti da nešto poduzmu kako bi i drugima u istoj ili sličnoj situaciji priskočili u pomoć te ih ta snaga i solidarnost s drugima, koju su iskazali u najtežim trenucima, izdvaja kao primjer i putokaz koliko je volontiranje duboko humani i nesebičan čin koji nadilazi i najveće prepreke.



Hrvatski Crveni križ zahvaljuje na doprinosu svim volonterima koji svakodnevno nesebično daruju svoje vrijeme, trud, znanja i vještine za provedbu aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa. Doprinos Hrvatskog Crvenog križa zajednici u kojoj djeluje, uz vrijedne ruke i velika srca volontera, mnogo je puta veći, nego što bi ikada moga biti bez njihove pomoći. Zato smo im neizmjerno zahvalni.