Upute za pravilno odlaganje zaštitne opreme

10.11.2020.
Tijekom epidemije koronavirusa zaštitna oprema postala je dio svakodnevnice za ljude diljem svijeta.
 
Zaštitna oprema podrazumijeva različite vrste zaštitnih maski za lice, gumene rukavice i dezinfekcijska sredstva. Zaštitnu opremu po uporabi potrebno je pravilno odložiti u odgovarajuće spremnike za otpad.

Zaštitne maske za lice

Iskorištene zaštitne maske, bilo da je riječ o medicinskim maskama, maskama s filterom ili pamučnim maskama, koje se više ne mogu koristiti treba prije odlaganja spremiti u plastičnu vrećicu, zatvoriti odnosno zavezati vrećicu, a potom odložiti u spremnik za miješani otpad.
 
Iskorištene zaštitne maske ne smiju se odlagati bez odgovarajuće plastične zaštite kao ni u spremnike za korisni otpad poput bio ili papirnog otpada.
 

Zaštita za ruke

Zaštitne gumene ili lateks rukavice namijenjene su jednokratnoj uporabi. Jednom korištene zaštitne rukavice odlažu se u plastičnu vrećicu koju treba zatvoriti i tako odložiti u spremnik za miješani komunalni otpad.
 

Dezinfekcijska sredstva

Dezinfekcijska sredstva za prostor i ruke djeluju kao zaštita od bakterija, virusa i gljivica prema uputama proizvođača. Najčešće se pohranjuju u plastičnu ambalažu pri čemu je praznu plastičnu ambalažu potrebno isprati vodom i tek potom odložiti u vrećice za plastičnu ambalažu i metal ili u žute spremnike.
 
Ako je ambalaža dezinfekcijskog sredstva za prostor označena nekom od oznaka štetnosti, potrebno ju je odložiti u reciklažnom dvorištu.

U priloženoj infografici pronađite upute kako čuvati zdravlje i okoliš!