U zahtjevnoj vježbi u Poljskoj sudjelovali i predstavnici Hrvatskog Crvenog križa

26.06.2023.
U mjestu Malczyce u Poljskoj održana je vježba u organizaciji Poljskog Crvenog križa pod nazivom „1st International SAR exercise, Malczyce 2023“ na temu spašavanja u otežanim uvjetima sa scenarijem požara i urušavanja tvornice.



Na vježbi je sudjelovao peteročlani tim prve pomoći DCK Osječko-baranjske županije kao predstavnik Hrvatskog Crvenog križa. Cjelokupna vježba odvijala se u  3 smjene u razrušenoj tvornici u neprekinutom trajanju od 30 sati.



Tijekom vježbe pripadnici hrvatskoga tima imali su priliku naučiti načine spašavanja i iznošenja ozlijeđenih osoba iz opasnog područja razrušene tvornice te primjenjivanje  postojećih znanja i vještina iz prve pomoći na ozlijeđenima.



U vježbi su sudjelovali i timovi iz Crvenih križeva Španjolske, Mađarske, Finske, Litve i Njemačke te je uz suradnju uspješno sanirano i evakuirano više od 300 ozlijeđenih osoba. Tijek vježbe bio je konstruiran u tri smjene- jutarnja, popodnevna i noćna koje su bile u trajanju od 5 sati, kako bi se svim sudionicima omogućilo vrijeme odmora zbog visoko intenzivnog fizičkog umora.



Svaka smjena donosila je timovima nove izazove. Prva smjena je zahtijevala spašavanje ozlijeđenih na višim katovima zgrade koji su bili zarobljeni u teško prohodnom dijelu zgrade. Druga smjena započela je u ranim jutarnjim satima od 01:00 do 06:00 koja je zbog kišovitog i hladnog vremena na dodatno iskušenje stavila sve sudionike vježbe. Treća smjena ja iziskivala snalažljivost u izvlačenju ozlijeđenih iz skučenih prostora i teško dostupnih mjesta.



Vježba se provodila u staroj razrušenoj tvornici koja je svojom građevinskom konstrukcijom donosila opasnosti od proklizavanja, padanja s visina, urušavanja zidova te neosiguranih ostataka armiranog betona. Kako dosadašnjim radom i obukama članovi hrvatskoga tima nisu bili u prilici provoditi slične aktivnosti u nesigurnom području, uz njih je bio iskusni predstavnik Poljskog Crvenog križa koji je osim uloge mentora imao ulogu osiguravanja članova tima.



Ovakav je način vježbe izvrstan primjer uspješne suradnje i razmjene iskustava, stjecanja novih znanja i vještina, upoznavanja i ostvarivanje novih kontakata između Društava Crvenih križeva u Europi te otvara vrata daljnjim suradnjama i pomoći u potrebi.